Миколаївська ОВА уклала 27 договорів на проекти та ремонти укриттів з новоствореною фірмою

18:04, 24 жовтня, 2023

ОНОВЛЕНО 24 жовтня, 2023, 19:05 Ми додали інформацію про розірвання 8 договорів.

Департамент архітектури Миколаївської обласної військової адміністрації впродовж місяця заключив 27 прямих договорів на розробку проектно-кошторисних документів та проведення капітальних ремонтів закладів бюджетної сфери з фірмою, яка існує менше ніж півроку та належить члену громадської ради області з питань відновлення.

Про це пишуть «НикВести».

Згідно з даними публічних закупівель Prozorro, з 20 вересня по 8 жовтня департамент містобудування, капітального будівництва та супроводження проектів розвитку Миколаївської ОВА уклав без проведення конкурсів 27 договорів з ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89» на загальну суму 9 мільйонів 215 тисяч гривень.

Згідно з даними закупівель, архітектурне бюро повинно надати послуги з розробки проєктно-кошторисної документації на ремонт протирадіаційних укриттів та на капітальний ремонт укриттів в Миколаєві та області. Крім того, підрядник має провести роботи з капітального ремонту укриттів у закладах освіти та амбулаторій в Миколаївській області.

Зокрема підрядник повинен:

* розробити ПКД на поточний ремонт захисної споруди цивільного захисту в селі Надбузьке, також двох укриттів в Миколаєві;

* виготовити ПКД на капітальний ремонт протирадіаційного укриття в смт Березанка, в смт Березнегувате, в Очакові, смт Братське, Новій Одесі

* виготовити ПДК на нове будівництво ліцею в селі Червона Долина;

* виготовити ПКД на капітальний ремонт дитсадку в селі Лимани, дитсадку в селищі Поляна;

* виготовити ПКД на капітальний ремонт гімназії з початковою школою та дошкільним підрозділом в селі Новопетрівка, ліцею в селі Михайло-Ларине, школи в селі Українка, школи в селі Лимани;

* виготовити ПДК на капітальний ремонт амбулаторії в селі Білозірка, в селі Широке;

* виконати капітальний ремонт дитсадку в селищі Поляна та в селі Лимани, гімназії з початковою школою та дошкільним підрозділом в селі Новопетрівка. Також виконати капітальний ремонт ліцею в селі Михайло-Ларине, школи в селі Українка та в селі Лимани;

* виконати капітальний ремонт в амбулаторії в селі Широке та в селі Білозірка.

Зазначимо, що пізніше Миколаївська ОВА опублікувала в ProZorro повідомлення про розірвання договорів по останніх 8 тендерах (про капітальні ремонти), уточнивши, що звіти були оприлюднені помилково. Кошти виплачені не були. 

ТОВ «Архітектурне бюро — Хвиля 89» було зареєстроване у Миколаєві 23 травня 2023 року, статутний фонд компанії становить 50 тисяч гривень. Її засновником і керівником є Олексій Земляний. Також Олексій Земляний за даними YouControl є керівником приватного підприємства «АКС Проект» з уставним капіталом в 1,1 мільйона гривень та очолює ТОВ «Конкорд Проект».

Людина з таким ім'ям балотувалась у 2020 році в Миколаївські обласну та міську ради 8-го скликання від партії «Перемога Пальчевського».

Олексій Земляний, скриншот з відео АЛЛАТРА ТВ

Олексій Земляний як директор ТОВ «Конкорд Проект» також з 2019 року є учасником бізнес-платформи та проектної ради ГО «МрійДій», про що свідчить інформація на сайті організації.

У березні поточного року начальник обласної військової адміністрації Віталій Кім підписав розпорядження № 79-р «Про розроблення проекту Програми комплексного відновлення Миколаївської області». Зокрема до складу робочої групи увійшов Олексій Земляний як член ГО «В єднанні сила».  

Робоча група, до складу якої входить Олексій Земляний

«НикВести» звернулись до Олексія Земляного за коментарем стосовно того, чи немає в його діях потенційного конфлікту інтересів скільки він брав участь у розробці програми відновлення Миколаївської області, а зараз бере участь у закупівлях з питань капітального ремонту об'єктів у регіоні.  Підприємець повідомив, що під час засідань робочої групи з питання розробки програми комплексного відновлення Миколаївської області обговорювались питання розвитку регіону після війни, а не конкретно питання укриттів. За його словами, робота групи та обговорення у ній націлені на загальний розвиток громади. Олексій Земляний зазначив, що брав участь у тендерах, які оголошував департамент архітектури Миколаївської ОВА ще з 2021 року, тому він не бачить жодного конфлікту інтересів в тому, що він входить до складу робочої групи Миколаївської ОВА та отримує бюджетні підряди. 

— Не було конфлікту інтересів я з департаментом архітектури, як представник проектних організацій співпрацював ще до створення цієї комісії, а у комісію я потрапив як громадський діяч. З департаментом як проектант я працював ще з 2021 року, тому я тут не бачу конфлікту. Тому що як громадський діяч це окрема діяльність, а проектна це теж окремо. Тому у нас там жодної паралельної діяльності не було, –  сказав Олексій Земляний

Дійсно, компанії Олексія Земляного не перший рік працюють з державним та місцевим бюджетом. Наприклад, ТОВ «Конкорд Проект» у 2021 - 2023 роках отримала бюджтетних контрактів на 46,4 мільйони гривень (38 закупівель), з них 7,4 мільйони гривень (9 лотів) - у 2023 році. Про це свідчать дані YouControl.  Фірма також займається розробкою проектно-кошторисної документаціі. Зокрема, підприємство виграло тендери на коригування ПКД з реконструкції водогону та виконують авторський нагляд.

Участь ТОВ «Конкорд Проект» у державних тендерах, інфографіка YouControl

Нагадаємо, відповідно до норм Закону України «Про запобігання корупції» невід’ємною складовою конфлікту інтересів є у тому числі представницькі повноваження та вплив (можливість впливу) приватного інтересу на об’єктивність або неупередженість прийняття рішень, вчинення чи невчинення дій під час реалізації таких повноважень. Суперечність може полягати в тому, що, з одного боку, в особи наявний приватний інтерес (майновий або немайновий), а з іншого – особа виконує функції в інтересах територіальної громади, виключаючи можливість будь-якого впливу приватного інтересу.

Раніше повідомлялось про те, що Миколаївська обласна військова адміністрація придбає габіони для захисту 10 об'єктів критичної інфраструктури енергосектору Миколаївської області від можливих російських обстрілів. 

Крім того, очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомляв, що критична інфраструктура області не є пріоритетною ціллю для російських обстрілів, але місцева влада вже декілька місяців готується до можливих загроз.

18:04, 24 жовтня, 2023
View full version