«Вона пов‘язана лише з календарною назвою», — «Укрзалізниця» не хоче декомунізовувати «Жовтневу» станцію в Миколаєві

АТ «Укрзалізниця» відмовилася перейменовувати залізничну станцію «Жовтнева» у Корабельному районі Миколаєва, обґрунтовуючи це тим, що назва начебто не пов’язана із злочинами комуністичного режиму. Там вважають, що вона походить суто від календарної назви місяця року.

Таку відповідь підприємство надало кореспонденту «Лівого Берега» Олександрові Рудоманову.

«Станція Жовтнева розташована у Корабельному районі, на південній околиці міста Миколаїв Миколаївської області, відкрита у 1969 році під цією ж назвою. Назва «Жовтнева» не має жодного відношення до Голодомору 1932-1933 років в Україні, не пов’язана із злочинами комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, будь-якої дискримінації за національною, соціальною, класовою, етнічною, расовою або іншими ознаками, та пов’язана лише з календарною назвою місяця року — «Жовтень», — пояснюють в «Укрзалізниці».

Журналіст, в свою чергу, нагадав про існування «Програми дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту».

— Дивно, але «Укрзалізниця» вирішила надавати відписки щодо перейменування станції Жовтнева і не перейменовувати станцію, що прямо вимагає закон. Цікаво, а як тоді складали «Програму дерусифікації інфраструктури залізничного транспорту»? Чи це програма для відводу очей?, — прокоментував Олександр Рудоманов.

Відзначимо, що крізь Корабельний район Миколаєва проходить проспект Богоявленський, який до декомунізації носив назву «Жовтневий».

При цьому, за часів Радянського союзу, чимало топографічних назв були утворені від Жовтневого перевороту (Жовтневою соціалістичної революції 1917 року), в результаті якого було проголошено «перехід до побудови соціалізму».

Нагадаємо, депутати Вознесенської міської ради ухвалили рішення щодо перейменування вулиць та провулків у місті Вознесенську та у селі Ракове Вознесенського району.

Також у центрі Миколаєва офіційно з’явилася вулиця Маріупольська. Рішення перейменувати вулицю Московську прийняли депутати міськради на сесії 28 липня, пишуть НикВести.

Дивитись повну версію