Хроніка війни, 138 день: росіяни знову вдарили по Миколаєву

Фото: Євген Завгородній

11 липня триває 138-та доба протистояння українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Близько 4-ї ранку в Миколаєві прогриміли потужні вибухи. Ймовірно, по місту було завдано ракетних ударів. Інформація про постраждалих та пошкодження уточнюється.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на недопущенні настання підрозділів сил оборони, повідомляє Генштаб.

Здійснив обстріл зі ствольної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Ольгине, Велика Костромка, Біла Криниця, Калинівка, Кисельівка, Любомировка, Кобзарці, Червона Долина, Широке, Киселівка, Партизанське, Котляреве, Посад.

На Донецькому напрямі є ознаки підготовки підрозділів противника до активізації бойових дій у Краматорському та Бахмутському напрямках.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

16:50 Міська влада Миколаєва розглядає варіант вибіркового опалення будинків у зимовий період. Це насамперед торкнеться будинків, де не встигли вчасно замінити розбиті вікна. Крім того, частина будинків неможливо буде опалювати через технічні проблеми.

Про це в інтерв'ю виданню "Країна" розповів міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич.

— Ми це питання опрацьовуємо з ОВА та Міністерством розвитку громад та територій України. Розглядаємо кілька варіантів. Один із них – можливо, нам доведеться когось переселяти, бо фізично неможливо опалити такий будинок – вікна розбиті, люди поїхали, а зробити субтропічний клімат ми не можемо. Швидше за все, виселятимемо людей і розумітимемо, в яких будинках проводитиметься запуск тепла на індивідуальних правилах. Справа в тому, що у нас 99% багатоквартирних будинків обладнані тепловими лічильниками і де не подаватиметься тепло, нічого не нараховуватиметься. У деяких будинках ми просто не матимемо технічної можливості включити тепло, — сказав Олександр Сенкевич.

16:33 СБУ затримала в Одесі російського агента, який розвідував позиції протикорабельних комплексів ЗСУ та систем протиповітряної оборони у причорноморських районах України.

Отримані координати РФ планували використовувати для серії ракетних ударів на півдні, повідомляє прес-служба відомства.

— За даними слідства, зрадника було завербовано представником спецслужб РФ для проведення підривної діяльності в Одесі. Для комунікації вони використовували спеціально створений анонімний телеграм-канал. Саме через нього агент отримував завдання та звітував про їх виконання, — зазначили у СБУ.

16:08 Компанія Google вирішила зберегти особливі умови для українського малого та середнього бізнесу до кінця війни, звільнивши його від плати за Google Workspace.

Про це повідомив голова Мінцифри Михайло Федоров.

В іншому світі оплату за сервіси Google Workspace введено з 1 липня. Google Workspace включає корпоративну пошту, хмарне сховище та інші сервіси.

— З липня Google запроваджує платну передплату на Google Workspace, але ми домовилися про особливі умови нашого малого та середнього бізнесу. До кінця повномасштабної війни ці послуги будуть безкоштовними, — написав Михайло Федоров.

15:52 Міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич солідарний з головою ОВ Віталієм Кімом у тому, що найшвидший спосіб повернути до кранів миколаївців питну воду – це деокупація Херсонської області.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню "Країна".

— На мою думку, найшвидший спосіб — за два тижні після деокупації Херсона, — сказав Олександр Сенкевич.

За його словами, зараз потреба у питній воді для медичної та соціальної сфер забезпечують завдяки кільком десяткам свердловин.

15:35 Національна поліція відкрила кримінальне провадження щодо захоплення військовими Росії інституту тваринництва «Асканія-Нова» у тимчасово окупованій Херсонській області - про це правоохоронці дізналися під час моніторингу інтернет-ресурсів.

Про це повідомили у Нацполіції.

Напередодні херсонський Telegram-канал повідомив , що окупанти захопили Інститут тваринництва степових районів "Асканія-Нова" імені академіка Іванова, про що "на умовах анонімності повідомляють його працівники".

15:13 Військовослужбовці РФ та співробітники ФСБ конкурують між собою за викрадений в Україні автомобіль. Тому що він призначений для нового «голови поліції» в одному із населених пунктів регіону.

Про це йдеться у телефонній розмові окупантів, яку вдалося перехопити СБУ.

— Знайшли машину викрадену! А що в результаті? Фейс (ФСБ-шники) забрали! Оху * такі ж, бледь! Це ми спиз*или її! І ти нічого не зробиш їм... Вона для людини, яку завтра начальником поліції ставитимуть будуть... А якого х*я ти на спізеній тачці їздиш?.. Начальник поліції, блід?» — скаржиться один із окупантів.

14:53 В Україні понад сім тисяч військових вважаються зниклими безвісти. Із них лише військовослужбовців ЗСУ — дві тисячі.

Про це повідомив Уповноважений з питань осіб, які зникли безвісти за особливих обставин Олег Котенко, повідомляє «Громадське».

— Якщо ми говоримо про військових, то розумійте, хто такі військові. Є ЗСУ, є Нацгвардія, є прикордонники, є СБУ, і це є різні інститути. Вони не входять до цифри, яку дає ЗСУ. ВСУ дає дані про 2 тисячі зниклих військових. У нашого колцентру орієнтовно 7200 осіб, – сказав Олег Котенко.

14:34 Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про запровадження обов'язкового іспиту для здобуття громадянства України. Глава держави доручив прем'єр-міністру Денису Шмигалю опрацювати відповідне питання.

Про це повідомляє сайт Офісу президента.

Президент зазначив, що питання про запровадження обов'язкового іспиту для набуття громадянства України вимагатиме законодавчого врегулювання.

14:11 На південному напрямку просування українських сил повільно, але відбувається. Ситуація поки що залишається стабільно напруженою.

Про це повідомила начальник об'єднаного координаційного прес-центру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк на брифінгу у Media Center Ukraine – Ukrinform.

Вона зазначила, що поступ наших військ відбувається повільно, але впевнено. Оголошення про успіхи будуть тоді, коли вони будуть закріплені.

— Основні досягнення – це поразка командних пунктів та логістичних центрів, складів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, — сказала Наталія Гуменюк.

13:54 У неділю 10 липня на головній площі у Відні (Австрія) пройшов танцювальний флешмоб Charity Ukraine-Austria Dance Flashmob, за допомогою якого учасники збирали гроші на лікування українських сімей, які постраждали від російської агресії.

Брали участь в акції понад 200 осіб, кілька десятків з яких — біженці з Миколаєва, пишуть НікВісті.

Флешмоб організували дворазова чемпіонка світу з бальних танців, учасниця та переможниця шоу «Танці зі зірками» Олена Шоптенко, студія «Panchenko Dance», Посольство України в Австрії та громадська організація «TUMA» («Товариство української молоді в Австрії»).

13:34 У захопленому російськими військовими Маріуполі люди продовжують працювати на розборі завалів та прибиранні вулиць за їжу.

Про це повідомив радник мера Маріуполя Петро Андрющенко.

- Маріуполь. Попри обіцянки та часткову виплату найбільш незадоволеним, маріупольці продовжують працювати на розборі завалів та прибиранні вулиць за їжу. Тарілка каші та пляшка води – єдина гарантована оплата важкої праці на спеці, – написав Петро Андрющенко.

13:31 На південному напрямку рух українських сил повільно, але відбувається, повідомила начальник об'єднаного координаційного прес-центру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

— Основні досягнення – це поразка командних пунктів та логістичних центрів, складів боєприпасів та паливно-мастильних матеріалів, — зазначила вона.

У свою чергу окупанти посилили удари з повітря по тилових напрямках та ракетні обстріли. Наталія Гуменюк зазначила, що практикується використання системи С-300, якими «гатять» по Миколаєву та його околицях.

13:00 Президент Володимир Зеленський доручив опрацювати питання щодо запровадження обов'язкового іспиту для отримання громадянства України. Так президент відреагував на петицію, яку підтримали понад 25 тисяч громадян.

11:25 Голова Миколаївської ОВ Віталій Кім повідомив, що ЗСУ активізували контрнаступ на Херсонську область.

— Бачите останні новини, — палають склади окупантів. Горять багато, яскраво. Дякуємо нашим партизанам за якісну роботу, за протидію колаборантам. Ну а росіяни, як завжди, не могли відповісти нічим, окрім як обстріляти ще раз житлові квартали наші та Харкова. Я мовчу про знищені села, — сказав Віталій Кім, додавши, що далі на Херсонщині горітиме ще більше складів та командних пунктів росіян.

10:54 У тимчасово окупованому Мелітополі скоєно замах на колаборанта Андрія Сігуту. Про це заявило так зване «МВС у Запорізькій області».

Колаборант вижив. За інформацією російських ЗМІ, той, хто вчинив спробу замаху, встановлений.

Андрій Сігута – депутат та заступник голови Мелітопольської районної ради восьмого скликання. Він обирався від партії "Опозиційна платформа - За життя". Зрадник добровільно обійняв посаду виконувача обов'язків голови «військової цивільної адміністрації Мелітопольського району». А потім вступив на посаду голови вказаного незаконного органу влади, яку обіймає і зараз.

10:20 Військовослужбовці ЗСУ звільнили від російських окупантів село Іванівка на Херсонщині, повідомили у 60-й окремій піхотній бригаді оперативного командування «Каховка» Сухопутних військ Збройних сил України у Facebook.

— Від російських загарбників там залишилися лише страшні спогади та «мертва» військова техніка. Наші козаки сповнені рішучості, а їхні шаблі готові до бою, — йдеться у повідомленні.

При цьому військові налагоджують комунікацію з місцевими та надають допомогу нужденним.

09:43 Втрати ворога на 11 липня.

09:40 Військовослужбовці ЗСУ звільнили від російських окупантів село Іванівка на Херсонщині. Про це повідомили у 60-й окремій піхотній бригаді оперативного командування «Каховка» Сухопутних військ Збройних сил України у Facebook.

— Від російських загарбників там залишилися лише страшні спогади та «мертва» військова техніка. Наші козаки сповнені рішучості, а їхні шаблі готові до бою, йдеться у повідомленні.

09:12 Українські воїни успішно відбили ворожий штурм у напрямку Краснопілля та чергову спробу наступу у напрямку Мар'їнки Донецької області, повідомляє Генштаб.

08:30 Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що звільняє військовослужбовців від сплати військового збору за прибутки у вигляді грошового забезпечення. Нововведення стосуватиметься захисників, які безпосередньо беруть участь у бойових діях та забезпеченні національної безпеки в умовах воєнного стану.

07:40 Пара українських штурмовиків завдала удару по скупченню росіян у Херсонській області, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Вражені командно-наглядовий пункт російської артилерійської бригади та контрольно-командний пункт росгвардії, який напередодні атакували.

Підтверджені втрати противника становлять:

  • 38 окупантів,
  • 4 гаубиці «Мста-Б»,
  • переносний зенітно-ракетний комплекс
  • 5 одиниць автотехніки.
  • 2 склади боєприпасів у Херсонській області.

07:15 Росіяни повідомляють, що двом бійцям "Азова" загрожує страта. Згідно з повідомленнями бойовиків, стратити зібралися Миколи (позивний «Фрост», прізвище наразі невідоме) та Костянтина Нікітенко («Фокс»).

За даними джерела у розвідці, їх вивезли з колонії у невідомому напрямку.

Російські пропагандисти повідомляють різні версії – одні пишуть, що бійців засудили ще 9 липня, інші – що суд тільки відбудеться у майбутньому.

Дивитись повну версію