Утримували переправу 20 днів, — морпіхи 36-ї бригади розповіли, як відбили наступ російської бронетехніки на Миколаїв

Військовослужбовці 36-ї окремої бригади морської піхоти 5 місяців поспіль знищують ворога на півдні, у тому числі завдяки їх стійкості ворожа навала на Миколаїв у березні зазнала нищівної поразки, на меті теперь звільнення Херсону.

З бійцями цього формування поспілкувалася команда «Української правди».

Командир взводу Юрій Гамага розповів, що він з побратимами фактично приймав участь в битві за Миколаїв з 26 лютого, коли почалися знищення ворожих ДРГ, які могли просочитися у місто. Потім вони обороняли позиції коло Матвіївки.

— Вони зійшли зі сторони аеропорту Баловного <...> Наші 2 танчика насипали їм. <...> Наш спостережний пункт виявив їх розгортання, навів на них танки і артилерію, — згадав він деталі першої великої сутички з ворогом.

Два військовослужбовці зранку 7 березня виявили велику колону танків та бронеспортерів, яка у бойових порядках йшла на Миколаїв. Вони вчасно попередили про це, по росіянам відпрацювали вже українські танки та бронетехніка.

— З сьомої до п'ятої лежали не вставали. З цього почалося, страх завжди присутній. Коли працює ворожий танк і наші хлопці гинуть, то думаю лише щоб зпалити його до бісової матері, — підкреслив гранотометчик.

Потім морпіхи вибудували лінію оборони біля засохлого водосховища за Миколаєвом другу лінію

— Потім почали виконувати завдання по наступу, перейшли річку, трохи штурманули, закріпилися <...> Знищили БТР, до 30 людей особого складу, — додав комвзводу Юрій Галага.

Загалом 36-а бригада утримала під регулярними і важкими обстрілами надважливу переправу майже три тижні, після чого виконала важкий маневр, зберігши бронетехніку і забравши усіх поранених у безпечне місце.

Нагадаємо, морські піхотинці 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського склали військову присягу. Носити свої берети вони заслужили на успішне виконання бойових завдань.

Дивитись повну версію