ЗСУ оточили в «котел» близько тисячі російських військових в селі на кордоні Миколаївщини та Херсонщини

Збройні сили України оточили у так званий «котел» близько тисячі російських військових в селі Високопілля на кордоні Миколаївської та Херсонської областей.

Про це розповів радник голови Офісу Президента Олексій Арестович під час прямого ефіру з Марком Фейгіним.

— На кордоні Херсонської та Миколаївської областей є таке село, Високопілля. Там уже два тижні складна ситуація у російських військ, що знаходяться у тому районі. Ми обійшли справа та зліва, і зараз можна сказати, що ми взяли Ольгино частково і повністю Потьомкіне. Це два населених пункти справа та зліва. Там, по суті, повторення Іловайська для російських військ. Там більше тисячі бійців, за нашими оцінками. Вони знаходяться в оточенні тактичному. Вчора була їх спроба прориву звідти, вони повернулись та знаходяться на 3/4 в оточенні с вогневим контролем єдиного виходу, - розповів він.

Відповідаючи на питання, чи планує, на його думку, російське командування допомагати своїм військам, Олексій Арестович висловив думку про те, що військове керівництво РФ деморалізоване та не здатне приймати ефективні рішення.

– Я думаю, що російське командування трохи деморалізоване тим, що відбувається у Херсонській області. Це прямий наслідок роботи по пом’якшенню оборони хаймарсами та іншими видами традиційно української гостинності.Це дуже гарний кейс. Багато хто задається питанням: ну добре, ви знищили склад, штаб, і що? Вони привезуть новий. І ось, такі речі трапляються, коли командування пригнічене втратами, дезорганізацією не встигають вчасно ухвалити рішення. Нагадаю, 2 тижні там ситуація, це ж не за 2 дні склалось, - вважає він.

За його інформацією, росіяни, які опинились в оточенні, просили про організацію зеленого коридору, щоб вони залишили територію. Але, на думку Олексія Арестовича, українська сторона не буде надавати їм коридор, а запропонує лише здатися у полон.

— Питання в тому, що ситуація дзеркальна до Іловайська. Ми пам‘ятаємо, що російське командування в Іловайські порушило домовленості та розстріляло наші війська, які виходили з Іловайська. У нас, звичайно, є дуже велика спокуса просто похоронити їх там в цьому котлі. Але, по-перше, ми воюємо не так, як Росія, ми не порушуємо наше слово. По-друге, я думаю, що високогуманні Збройні Сили України запропонують їм здатися усім. Це буде найкращий для них вихід. Здатися, здати озброєння та техніку та залишитись живими. Це війна, і ніхто з ними цацкатися не буде. Ми не надамо коридор. А значить, якщо вони не захочуть здатися, то доля їх буде вирішена. Тисяча бійців у полоні - це гарна мотивація для російського командування. І друге, це обмін. Ну і плюс озброєння та техніка, теж добре, - сказав Олексій Арестович.

Раніше повідомлялось про те, що в тилу ворога на Херсонщині діє значна кількість партизанських підрозділів при підтримці ССО, які готують усі умови для відвоювання обласного центру.

Дивитись повну версію