Війна, 200-й день: Вночі в Миколаєві пролунали потужні вибухи

11 вересня триває 200-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Цієї ночі в Миколаєві пролунали потужні вибухи після оголошення повітряної тривоги. Міський голова Олександр Сєнкевич повідомив, що в результаті обстрілу були пошкоджені житлові будинки. За попередніми даними, 9 осіб дістали поранення різного ступеню, четверо з них досі перебувають у лікарні.

На південному напрямку ситуація залишається напруженою, але контрольованою. Продовжуються позиційні бої, повідомляє оперативне командування «Південь». Росіяни зосередилися на контрбатарейній боротьбі, уникаючи прямого зіткнення, але зазнають втрат і відступають.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

20:24 Під час звільнення тимчасово  окупованих територій Харківської області ЗСУ захопили як трофей російські безпілотники «Орлан-10» та супутнє обладнання.

Про це повідомив Павло Кашчук.

Особливих зусиль до цього доклав 8-й полк Сил спеціальних операцій та спецгрупи снайперів «Десна».

— У нові поставки за програмою «Жест доброї волі» від 15 бригади армійської авіації в Росії були включені в т.ч. комплекси Орлан-10, включаючи наземні станції, антени та заводську документацію, — написав з іронією Павло Кашчук.

20:00 На пункті пропуску в Станиці Луганської наразі спостерігається черга довжиною 12 кілометрів. Окупанти тікають в бік Луганська та Росії.

Про це розповів голова Луганської ОВА Сергій Гайдай у коментарі РБК-Україна.

— Ми фіксуємо дуже багато техніки підбитої на трасах знаходиться, скоріше за все відтягують десь з Ізюмського напрямку. Партизанський рух більше став активний, тому що і в Кременній, і в Старобільському районі піднімали над адмінбудівлями або на електровежах українські прапори і, до речі, їх не знімали, або окупанти поїхали, або колаборанти бояться. Більше того, ми ж фіксуємо, що вони тікають в бік Луганська і в бік Російської Федерації, — розповів Сергій Гайдай.

19:30 В Херсонській області окупанти відійшли зі своїх позицій в деяких населених пунктах.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

— У зв’язку з великими втратами у живій силі російські загарбники вигнали всіх місцевих жителів з Центральної міської лікарні у Новій Каховці та використовують її виключно для своїх військових, — повідомили у Генштабі.

19:01 З початку війни Миколаївський зоопарк прихистив більше 450 тварин, чиї господарі не змогли евакуювати разом з собою. Серед «біженців» зоопарку: кролі, папуги, удави, ящірки і, навіть, поні.

Про це під час онлайн-марафону до Дня міста «Миколаїв. Є життя» розповів директор Миколаївського зоопарку Володимир Топчий, пишуть «НикВести».

Зазначимо, що до студії марафону він приніс з собою удава-дівчинку Касандру, яку попросили прихистити господарі.

— Це одна із тварин, яку ми захистили і сховали у себе. Господарі цієї тварини покинули місто. Їм нікуди було дівати цього удава. Вони принесли його до зоопарку, і сказали: «Візьміть, будь ласка». Таких тварин ми прихистили у себе понад 450 голів. Нам приносили будь-кого: кролі, удави, великі та малі папуги, морські свинки, шиншили, штук 30, ящірки, агами і, навіть, поні, — розповів він.

18:09 11 вересня о 18:00 на фейсбук-сторінці та ютуб-каналі Суспільне Миколаїв розпочався спеціальний проєкт-марафон до Дня міста «Миколаїв. Є життя».

18:05 Фахівці відновили роботу резервної лінії електропередач до Запорізької АЕС, що дозволяє забезпечити її зовнішньою електрикою.

Про це повідомляє МАГАТЕ в Twitter.

— Резервна лінія електропередач до Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) в Україні була відновлена, забезпечуючи станцію зовнішньою електрикою, необхідною для охолодження реактора та інших функцій безпеки, — заявили в агентстві.

17:55 Наслідки нічного ракетного удару по Миколаєву

17:29 НАЕК «Енергоатом» не виключає, що крилаті ракети,якими росіяни сьогодні вдарили по Вознесенську, насправді, мали за ціль Південноукраїнську АЕС.

Про це наголосили в «Енергоатомі».

— Не виключено, що випущені рашистами ракети були спрямовані в бік ПАЕС, яку російські військові намагалися захопити ще на початку березня. Тоді спроба виявилася невдалою: ЗСУ зупинили загарбників, — наголосили в «Енергоатомі».

17:06 У деокупованих українських містах ремонтні бригади одразу відновлюють український мобільний зв'язок.

Про це повідомляє пресслужба Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації у Телеграмі.

— Одразу за військовими у звільнені міста заходять ремонтні бригади, щоб відновити зв'язок, —йдеться у повідомленні.

16:26 За ніч українська авіація та ракетно-артилерійськими підрозділи виконали понад 130 вогневих завдань по районах зосередження живої сили та бойової техніки ворога, наведеному мосту та складу боєприпасів в Новій Каховці.

 Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

— Сили оборони контролюють обстановку на мостах та коректують плани ворога щодо спроб використання їх для транспортного сполучення. Наш вогневий вплив на пробні рейси змушує їх зупиняти сполучення і продовжувати пошук альтернатив, — йдеться у повідомлнні.

16:03 Народний депутат України Максим Дирдін разом з депутатами Миколаївської облради Ігорем Савченко та Віталієм Порхуном у День міста Миколаєва передали військовослужбовцям автівку 2020 року випуску для виконання бойових завдань.

Про це повідомляється в Телеграм-каналі Максима Дирдіна.

— Автомобіль підвищеної прохідності та цілком відповідає параметрам задач, на які він буде спрямований. Разом з автівкою передали харчування, теплі речі та дощовики для військових. Висловлюємо вдячність усім захисникам та захисницям за ваш героїзм та відвагу, які від початку російсько-української війни бережуть мир та спокій українців. Завдяки вам вистояв Миколаїв, завдяки вам ми віримо в нашу перемогу! Шана вам, честь і хвала! — написав Максим Дирдін.

15:25 Росія навмисне бреше, щоб відвести від себе провину за продовольчу кризу та мінімізувати спротив України вторгненню. Водночас ЗСУ продовжують досягати успіхів на фронті.

Про це здеться в зведенні Міністерства оборони Великої Британії у Twitter.

— Протягом останньої доби українські війська продовжували досягати значних успіхів у Харківській області. Росія, ймовірно, вивела підрозділи з цього району, але тривають бої навколо стратегічно важливих міст Куп’янськ та Ізюм, — йдеться в повідомленні.

15:09 В Одесі невідомі розписали червоною фарбою пам'ятник Єкатерині та прирівняли її до російського диктатора Володимира Путіна.

Про це повідомляє місцеве видання Ізбірком.

— В Одесі 10 вересня на пам'ятнику Засновникам Одеси, або ж імператриці Катерині ІІ з'явився напис, зроблений червоною фарбою: «Єкатеріна = путін», — йдеться в повідомленні.

14:37 Петро Порошенко в ефірі телеканалу CNN Turk заявив, що місія МАГАТЕ на Запорізьку АЕС дала можливість об’єктивно і неупереджено показати, що відбувається на атомній електростанції.

Про це повідомляє пресслужба політика.

Петро Порошенко зазначив, що представники Міжнародного агентства з атомної енергії на власні очі побачили російських солдатів, сліди від гарматних снарядів. 

— Цей звіт показує, наскільки небезпечною є ситуація на ЗАЕС для всього світу. Ми повинні негайно провести демілітаризацію, ми повинні зупинити ядерний тероризм путіна. Електростанція має перейти під український контроль, росіяни мають вийти повністю. Нагадаю: Запорізька електростанція в 10 разів потужніша за Чорнобиль, – зауважив Петро Порошенко. 

14:00 Вночі ракетами наземного базування «Онікс» з берегового ракетного комплексу «Бастіон» з тимчасово окупованого Криму було завдано ударів по Вознесенському і Миколаївському районах.

Силами протиповітряної оборони 2 ракети знищено у повітрі, повідомляє оперативне командування «Південь».

Одна з ракет влучила в п’ятиповерховий будинок в Миколаєві, пошкодження отримали й кілька навколишніх житлових будинків. Постраждали 9 цивільних осіб, 3 з них госпіталізовано.

Ближче до ранку, з напрямку Азовського моря ворожою стратегічною авіацією атаковано Березнегувацьку громаду.

2 крилаті ракети Х-22 влучили у приватний сектор. Зруйновано 2 житлових будинки. Постраждало 5 людей.

13:51 Рештки ракети, яка сьогодні атакувала Вознесенськ.

— Стратегічною авіацією ворог вдарив по Вознесенську 3 крилаті ракети Х-555, які влучили в елеватор із запасами пшениці. Виникла пожежа оперативно ліквідована вогнеборцями. Постраждалих нема, — йдеться у повідомленні оперативного командування «Південь».

13:30 В Україні зросла кількість дітей, які отримали поранення в результаті повномасштабного збройного вторгнення РФ. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора України.

13:04 Від початку вересня ЗСУ повернули під контроль України понад 3000 кв км територій.

Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

— На Харківському напрямку ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ. До виходу на державний кордон залишається 50 км, — зазначив головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний.

Він показав фото результатів роботи кількох підрозділів Збройних Сил.

12:16 Одна з квартир в постраждалому від сьогоднішніх обстрілів будинку в Миколаєві. Фото: Суспільне Миколаїв


12:10 Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім підбив підсумки 200 днів повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він зазначив, що за 200 днів Миколаїв не обстрілювали лише 29. Останні 6 тихих днів були протягом останніх двох тижнів, за що потрібно подякувати українським військовим. 

Про це йдеться у його відеозверненні.

— Ми всі померли 24 лютого та народились знову іншими. І тепер у нас одна мета та одне завдання — наша Перемога! — підкреслив Віталій Кім.

12:06 У вівторок вранці мер Парижа Анн Ідальго представить план енергозбереження міста у зв’язку з загостренням енергетичної кризи.

Про це повідомляє Journal du Dimanche.

Серед запланованих заходів пропонується вимикати нічне підсвічування Ейфелевої вежі раніше, ніж зараз. На сьогодні 336 прожекторів, які освітлюють вежу, вимикаються о 1:00 годині ночі. Тепер світло гаситимуть о 23.45, коли будівлю покине останній відвідувач.

11:36 Сьогодні вдень, у місті Вознесенськ Миколаївської області пролунали вибухи. Перед цим повідомлялося про гул ракет у небі над містом, повідомляє кореспондент «НикВести».

 

Наразі містян просять не залишати укриття, оскільки є ризик повторного обстрілу міста.

Крім того, людей закликають не наближатися до місць «прильотів».

11:04 Збройні сили України в Харківській області прорвали лінії окупантів на глибину до 70 кілометрів. Очікується, що українські сили можуть повністю звільнити Ізюм вже за 48 годин.

Про це свідчать дані Інституту вивчення війни (ISW).

— Українські війська прорвали російські лінії на глибину до 70 кілометрів у деяких місцях та захопили понад 3000 квадратних кілометрів території за останні п'ять днів з 6 вересня — це більше території, ніж російські війська захопили у всіх своїх операціях із квітня, — йдеться в повідомленні.

10:33 За минулу добу українські військові ліквідували ще 400 російських окупантів. Всього з початку повномасштабного вторгнення в Україну втрати Росії склали 52650 солдатів.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ в Facebook.

10:04 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 11 вересня:

Миколаївський район:

З ранку до 13:00, 10 вересня, ворог обстрілював смт Первомайське та село Засілля Первомайської громади. Влучання були в житлові будинки. Постраждалих немає.

Ввечері, 10 вересня, о 20:17, внаслідок обстрілів с. Білозірка Первомайської громади загинула одна людина.

Також ввечері, 10 вересня, о 19:57 зафіксовано ворожий обстріл по аквазоні Очаків Очаківської громади. Постраждалих немає. 11 вересня, близько 03:00 ворог знову наносив удари по території аквазони. Постраждалих немає.

Баштанський район:

Протягом минулої доби були обстріли Широківської громади. Близько 15:00 обстріли зафіксовано за межами с. Червона Долина. Влучання у сільськогосподарські будівлі. Орієнтовно о 16:30 обстрілів зазнало с. Широке. Зруйновано два будинки, опора електропередач та пошкоджені будинки поблизу. Також, 11 вересня, близько 04:30 і 05:30 знову обстріляно с. Широке. Влучання в городи та дороги. Постраждалих немає.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Вночі, 11 вересня, близько 04:00 обстрілів зазнало смт Березнегувате. Внаслідок чого 5 людей отримали поранення. Пошкоджені та зруйновані житлові будинки. Проводяться роботи з пошуку зниклого чоловіка, який ймовірно був у своєму домоволодінні. Детальна інформація уточнюється.

У Первомайському районі день та ніч пройшли відносно спокійно.

За інформацією районних військових адміністрацій та ГУ ДСНС України у Миколаївській області.

10:01 Сьогодні, 11 вересня 2022 року, вночі, о 03:41 енергоблок  №6 ЗАЕС відключили від енергомережі. Йде підготовка до його розхолодження та переведення у холодний стан.

Про це повідомляє «Енергоатом».

— Останні три доби 6-й енергоблок працював в режимі острова, заживлюючи лише власні потреби ЗАЕС на критично низькому рівні потужності (від 114 до 140 МВт), оскільки через  російські обстріли були пошкоджені всі лінії зв‘язку Запорізької АЕС з енергосистемою України. Вчора ввечері після поновлення працездатності однієї із цих ліній зв’язку електроживлення власних потреб ЗАЕС стало можливим від енергосистеми України. Відтак було прийнято рішення щодо відключення енергоблока №6 і переведення його в найбільш безпечний стан – холодний зупин, — повідомили в «Енергоатомі».

09:35 Сьогодні вночі, 11 вересня, о 02:00, за попередньою інформацією, в Миколаївській області спрацювала ППО та було збито дві ворожі ракети.

Про це повідомляє Миколаївська ОВА.

— Уражені ракети впали на відкритій місцевості Прибужанівської громади Вознесенського району Миколаївської області, — йдеться в повідомленні.

09:09 Фото наслідків нічного обстрілу.  Внаслідок влучання у двір п’ятиповерхівки один під’їзд практично знищено пожежею та вибухом.

Також суттєво пошкоджено приватний будинок, повідомили в Миколаївській ОВА.

Фото: Аркадій Дабагян.

Фото: Аркадій Дабагян

08:29 Армія РФ випустила ракету по центру міста Дніпро.

Про це повідомив міський голова Дніпра Борис Філатов.

— На День Міста вирішили нас "привітати" і влупили по центру Дніпра ракетою. Куди стріляли і з якою метою - знову незрозуміло. Винятково терор і залякування, — написав Борис Філатов.

08:03 За останні дні від російської окупації звільнено близько двох тисяч квадратних кілометрів української території.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

— Наші підрозділи зайшли до Куп’янська, триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області, — йдеться у повідомленні.

Дивитись повну версію