Війна, 207-й день: На півдні ЗСУ потопили російську баржу з військової технікою та персоналом

Yuriy Palyvoda / Babel

18 вересня триває 207-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», Збройні сили України на південному фронті потопили ворожу баржу з військовою технікою та окупантами на борту. За допомогою цього судна росіяни намагалися переправляти своє озброєння.

За словами командування, ЗСУ забезпечили вогневий контроль транспортних шляхів, логістичних центрів, маневрів й передислокації, пунктів базування та управління ворожих підрозділів.

Як зазначають в командуванні, дії українських військових зруйнували окупантам плани на відновлення пропускних спроможностей Антонівського залізничного мосту, який ті намагалися полагодити.

Згідно з повідомленням, загалом українські військові за добу знищили на півдні 62 окупантів та 5 одиниць броньованої техніки.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

20:47 Комплекси NASAMS посилять протиповітряну оборону України, але небо повністю не закриють, каже речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

За його словами, на сьогодні говорити про те, що Україна матиме багато цих комплексів навряд чи можна, бо «не все відразу».

— Це лише перший крок надання Україні сучасних зенітних систем, які будуть у нас на озброєнні, а далі вже по «протоптаній стежині», можливо, будемо оновлювати ешелон ППО, – каже Юрій Ігнат.

Він звернув увагу й на те, що цей комплекс не є далекобійним, радіус його дії до 40 км.

19:13 Стрілянину в центрі Херсона влаштували росіяни, які ділили награбоване перед втечею, переконаний радник глави Офісу президента Михайло Подоляк.

18:21 В Енергодарі місцеві жителі самотужки відновили понтонний міст

Як повідомляють у місцевих Telegram-каналах, цей міст раніше зруйнували окупанти, тож люди вирішили відновити його власними силами, щоб знову переправлятися через річку.

17:44 У понеділок, 19 вересня, Миколаївська обласна станція переливання крові запрошує донорів з групами крові: I(-), II(-), III(-) та IV(-)

Здати кров можна за адресою провулок Радіо, 2 з 08:00 до 13:00. З собою мати паспорт.

16:00 На Херсонському напрямку працюють артилеристи 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського. 

— Будемо нищити рашистів щохвилини, щодня до повної перемоги України, – кажуть українські воїни.

15:27 Російські жінки закликають своїх чоловіків привозити «трофеї» з вбитих українців, — перехоплення СБУ

Нашивки, взуття, військові куртки, зняті окупантами з тіл полеглих у бою українських захисників, – ось вершина мрій простої російської дівчини з Підмосков’я.

Росіянка мріє, щоб її майбутній чоловік після повернення з війни в Україні працевлаштувався до ПВК «Вагнер» і тоді він зможе подарувати їй навіть дещо більше.

— Привезёшь мне кучу кителей, чью-то голову. Я Лизке показывала, как «вагнера» отрезали голову мужику, – ділиться жінка планами з майбутнього подружнього життя.

Більше того, дівчина, вихована на «великій» російській культурі, мріє використати «хахляцкий китель» у рольових іграх зі своїм майбутнім чоловіком.

— Илюша, без кителя ты не можешь съ*баться, – наголошує загарбнику кохана. Хоча він прагне якраз якнайшвидше залишити війну.

14:10 Президент України Володимир Зеленський припустився можливість того, що окупований Крим буде повернуто дипломатичним шляхом.

— Безумовно, люди в Україні більше підтримують дипломатичний шлях вирішення цього питання. Що за коло осіб обговорюватиме це питання і коли це буде, я не можу зараз сказати. Але, проте, це моя думка, – заявив президент інтерв'ю Reuters.

Володимир Зеленський наголосив, що Україна «зможе жити спокійно, коли поверне собі всю свою землю».

13:18 Під час контрнаступу на Харківщині ЗСУ взяли в полон сотні окупантів, повідомив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю Reuters.

— У будь-якому випадку, скажу вам відверто, у росіян більше наших полонених, ніж у нас – російських військових або найманців, які працюють за РФ, терористів. Тому наше завдання – поповнювати цей фонд, – зазначив він. 

На уточнююче питання про кількість захоплених у полон російських військових Володимир Зеленський сказав: «Це сотні».

12:06 Російські смітники пишуть, що що Оленівську колонію знову обстріляли

Там повідомляють, що удару нібито завдали ЗСУ, а в результаті прильоту загинув один військовополонений, ще четверо – отримали поранення.

11:12 Окупанти на Херсонщині масово виселяють мешканців приватних будинків, повідомляє Генштаб ЗСУ. Йдеться про мешканців селищ Приозерне та Трифонівка.

Також в районі населеного пункту Чонгар військовослужбовці окупаційних військ, під погрозами вбивства, примушують місцеве населення брати участь у фортифікаційному обладнанні позицій.

10:38 Росіяни на окупованих територіях намагаються створити різні диверсії, щоб дискредитувати дії ЗСУ, повідомила речниця ОК «Південь» Наталя Гуменюк.

За її словами, саме таку провокацію окупанти вчинили вчора у Херсоні: «Російські військові намагаються донести інформацію, що не звільняють їх, а захоплюють. Саме тому провокації зі стріляниною посеред Херсона, провокації з вибухами та інше, що вони висвітлюють, в першу чергу, на своїх пропагандистських каналах – на це треба звертати увагу».

09:22 «Гасимо пожежу і дивимось, де можна укритись», — рятувальник розповів, як працює під обстрілами на Миколаївщині

Понад шість десятків бойових виїздів і понад півсотні загиблих, яких довелося діставати з-під завалів – це з історії Дмитра Тарнавського, рятувальника з Миколаївщини.

— І по нам стріляють неодноразово, ми намагаємося ховатися, тонкощі нашої роботи в тому, що ми однією рукою ствол подаємо з водою, гасимо пожежу, іншим оком дивимось, де можна укритись, неодноразово працювали дотушували, – розповідає він.

Він розповідає, що найбільше боїться не впоратися: «Дуже буває тяжко, доводиться інколи боротися із самим собою, фізично і морально, але робота є робота».

08:57 В Чорному морі шторм змусив зменшити корабельне угруповання ворога до 6 одиниць, повідомило оперативне командування «Південь».

Вони як і раніше укриваються вздовж південного узбережжя Криму. На бойовому чергуванні залишено один корабель-носій 8-ох «Калібрів» та 3 великих десантних кораблі.

08:19 В Миколаєві почали заповнювати тепломережі: для цього використовуватимуть воду зеленого кольору, аби оперативно виявляти пориви, повідомили в «Миколаївоблтеплоенерго». 

Там також звернулися до миколаївців з проханням повідомляти про витоки води зеленого відтінку біля тепломереж чи будь-де в крані за номерами: +380512442577 та +380958221166 (цілодобово).

08:04 Росіяни вночі вдарили по одному з районів Миколаєва, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Вже відомо, що постраждала цивільна інфраструктура. Зокрема, одна з міських лікарень та автогаражний кооператив.

07:19 Ситуація на південному фронті стабільно напружена, але контролюється Силами оборони, повідомило оперативне командування «Південь».

Противник поступається позиціями, втрачаючи тактично вигідне положення. Однак не полишає спроб випробовувати на міцність наші підрозділи.

Так, окупанти знову силами до взводу за підтримки двох танків Т-72 та іншої броньованої техніки проводили штурмові дії, але успіху не мали. Вони втратили дві бойові машини десанту та третину живої сили й відступили.

Протягом дня ворог продовжував активну аеророзвідку, ракетно-артилерійські обстріли та наніс 12 авіаударів по українських позиціях та тергромадах вздовж лінії фронту.

Водночас українська авіація завдала три удари по ворогу й знищила 2 російські безпілотники-розвідники оперативно-тактичного рівню. А ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконали за добу понад 320 вогневих завдань.

Дивитись повну версію