Гайду: Парламент дав старт «рибній» реформі

Сьогодні, 20 вересня, Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект №7616, який суттєво змінює правила діяльності у сфері рибного господарства та у промисловому рибальстві.

Основні ідеї проекту закону – вища конкуренція, більш якісна продукція та нижчі корупційні ризики, повідомляється на сайті Верховної Ради України. 

Документом, зокрема, пропонується введення аукціонів на право використання водних ресурсів, завдяки яким на ринок вийдуть нові прогресивні учасники, а галузь стане конкурентною. Також пропонується, аби дозвільна документація та декларування права на рибальство були в електронній формі, що знизить корупційні ризики.

Серед ідей законопроекту – простежуваність на всіх етапах: від вилову до потрапляння риби на стіл споживачам. Йдеться про встановлення необхідних вимог до рибоприймальних пунктів, які зараз нерідко порушують усі можливі санітарні норми.

— Галузь давно потребувала змін – вилов риби за роки незалежності скоротився у 6 разів! А війна та окупація наших водойм проблеми у сфері тільки загострила. Впевнений, що «рибна» реформа сприятиме більш ефективному використанню водних ресурсів, стимулюватиме цивілізоване рибальство та забезпечить продовольчу безпеку нашої держави, – зазначив народний депутат, голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

Раніше повідомлялося, що народний депутат України, голова комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду має намір зайнятися розвитком рибної галузі.

Дивитись повну версію