З проведенням мобілізації Росія повернеться до планів захопити Миколаїв, — Костенко

Набравши поповнення живої сили за рахунок мобілізації, російський генералітет знову намагатиметься просуватися у бік Миколаївщини.

Про це розповів НВ учасник оборони Миколаївської області, полковник СБУ, народний депутат України Роман Костенко.

Офіцер пояснив, що протягом останніх місяців ЗС РФ втратили велику кількість особового складу, що позначилося на їх здатності наступати.

— У них зараз з людьми велика проблема. Україна знищила велику кількість живої сили противника і пораненими теж відправила на територію РФ. Тому у них зараз з цим великі проблеми і вони не те, що атакувати нормально не можуть, а навіть втримувати ті території, на які зайшли до кінця весни. Тому вони зараз роблять мобілізацію, щоб поповнити свої бойові частини. Для нас це проблема виключно з військового погляду: те, що противник укомплектує свої бойові частини і буде намагатися на якихось напрямках закріплятися, а на якихось, впевнений, що намагатимуться просуватися далі. У Донецькій області будуть намагатися вийти за допомогою цих мобресурсів на адмінкордони. І на півдні будуть намагатися просуватися далі — на Миколаїв, Одесу, — сказав військовий.

За його словами, наразі головна задача — це знищення російських резервів на відстані, поки вони не доберуться до фронту.

— Щодо їх якості. Багато хто вже дивився відео, якої якості йдуть мобілізовані. Ми розуміємо, що беруть всіх підряд і, звичайно, це буде відрізнятися від кадрової російської армії. Ми зіштовхувалися у бою з російськими солдатами, там є достойний противник, особливо, коли це навчені контрактники. І там є з ким воювати, є хороші солдати. Коли приходять мобілізовані — це інша справа, інша мотивація. Це інший підхід до війни. Тому, думаю, що ці 300 тисяч, якщо вони їх і назбирають, будуть«гарматним м’ясом». Так, вони через деякий час (дехто з них — хто виживе) перетворяться на солдатів. Але ми зробимо все, щоб вони не встигли цього зробити, — підсумував Роман Костенко.

Сьогодні зранку Генштаб повідомляв, що Росія затикає дефіцит навчених офіцерів на фронті курсантами з Тюмені та Рязані.

 
 
Дивитись повну версію