Генасамблея ООН офіційно засудила спробу Росії анексувати території України

Генеральна асамблея ООН 12 жовтня підтримала резолюцію про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України.

Резолюція має назву «Територіальна цілісність України. Захист принципів статуту ООН». 

Резолюцію розглядали на 11-й надзвичайній спеціальній сесії Генеральної Асамблеї ООН з 10 жовтня. Співавторами документа стали близько 15 держав.

Резолюція відхиляє будь-які зміни в статусі українських областей, закликає держави, міжнародних організацій та спецустанови ООН не визнавати будь-які зміни статусу областей України та вимагає від РФ негайно та безумовно скасувати свої рішення щодо статусу областей України і негайно, повністю і безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

11-та надзвичайна спеціальна сесія Генеральної Асамблеї ООН 10 жовтня розпочала розгляд проєкту резолюції про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України.

Підтримка нової резолюції ООН про невизнання псевдореферендумів на окупованих Росією територіях України — це можливість для кожної держави бути на «правильному боці історії та зробити свій внесок у перемогу над Росією». Про це раніше заявила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова. 

— Ця резолюція не лише про підтримку територіальної цілісності нашої держави, але й про здатність міжнародної спільноти відстояти основоположні принципи Статуту ООН… Підтримка нової резолюції – це про те, щоб бути на правильному боці історії та можливість для кожної держави зробити свій внесок у перемогу, — акцентувала Джапарова.

Практика фіктивних референдумів і спроби незаконної анексії не нова для Росії — вона вже застосовувалася в українському Криму у 2014 році. Джапарова нагадала, що з того часу і до початку повномасштабного вторгнення, з ініціативи України було ухвалено 11 резолюцій Генасамблеї ООН щодо територіальної цілісності нашої держави, захисту прав людини в окупованому Криму та щодо проблеми мілітаризації Росією українського півострова. 

Після 24 лютого Генеральна Асамблея ООН вже схвалила дві резолюції: «Агресія проти України" та "Гуманітарні наслідки агресії проти України».

Дивитись повну версію