Південний форпост України: документалісти зняли фільм про життя у воєнному Миколаєві

Український документальний проєкт «Хащі» побував у Миколаєві та зняв фільм про те, як живе місто під час війни.

«Миколаїв — найстаріше місто на території України, але навіть з місцевих мало хто про це знає. Тут здавна жили кіммерійці, греки, литовці, українці, Росіяни вперше тут з’явилися в кінці 18 століття. Так чому російська пропаганда твердить що “Ніколаєв русскій город”? Чому донедавна це місто в Україні мало неписаний статус проросійського? Як Миколаїв став містом героєм та південним форпостом України? Як сьогодні живе місто під постійними обстрілами та які настрої в місцевого населення?», — говориться у синопсисі.

В відео команда проєкту розповіла про роль історію Миколаєва, роль генерала Дмитра Марченка в обороні міста, ракетний удар по Миколаївській ОДА. Також автори фільму показали, як містяни живуть без питної води у кранах та наслідки деяких обстрілів Миколаєва.

Під час чотириденних зйомок команда кілька разів опинялася в безпосередній близькості до місць прильотів під час атак російської армії та спілкувалася з постраждалими.

Нагадаємо, журналіст Дмитро Багненко разом з дружиною та донькою пережив захоплення Херсону російськими загарбниками та окупацію. Весь цей час він вів таємну зйомку, яку змонтували у документальний фільм BBC.

Дивитись повну версію