Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Гайду: «Втілюємо реформу для чесних рибалок»

Парламентський Комітет з питань аграрної та земельної політики першочергово розгляне законодавчі ініціативи, спрямовані на боротьбу з незаконним рибальством та пришвидшення інтеграції України з ринками країн ЄС.

Про це заявив очільник Комітету Олександр Гайду під час комітетських слухань, які відбулися на Черкащині, повідомляється на сайті Верховної Ради.

— Сьогодні рибна галузь опинилася у досить складній ситуації: на 70% скорочений рибний промисел, є високий рівень незаконного рибальства і при цьому немає прозорого доступу до водних ресурсів. У той же час у нас критична імпортозалежність. 80% риби, яку споживають українці - це імпорт. А втрата частини водних ресурсів через війну та окупацію взагалі підвела галузь до критичної точки, — зазначає Олександр Гайду.

За словами Олександра Гайду, частину проблем вирішує законопроект №7616, який вже було проголосовано у першому читанні. Зокрема, він вводить норму про простежуваність риби від вилову до потрапляння до столу споживачів, прозорі аукціони для доступу рибалок до водойм, високі вимоги до рибоприймальних пунктів.

— Насправді в Україні вже є підприємці, які працюють цивілізовано - вирощують та виловлюють рибу, закуповують сучасне обладнання для зберігання та переробки. Маємо підтримати таких чесних рибалок та створити усі умови для того, аби нашої риби було більше — і її цінували як в Україні, так і за кордоном, — підсумував Олександр Гайду.

Раніше повідомлялося, що депутати підтримали у другому читанні законопроект №7636, який відкриває можливості для більш інтенсивної релокації підприємств, а також посилить енергобезпеку.

Дивитись повну версію