У Миколаєві викрили «підпілля» держзрадників, які знімали пропагандистські ролики та збирали розвіддані

У Миколаєві викрито «підпілля» держзрадників. Двом мешканцям міста повідомлено про підозру за фактом співучасті у державній зраді в умовах воєнного стану. Судом обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Про це повідомили у прокуратурі Миколаївської області та СБУ.

За даними слідства, 54-річна жінка разом зі своїм 27-річним сином під кураторством спецслужб країни-агресора, за гроші, погодились на відеозйомки замовних сюжетів для кремлівських інформресурсів. У своїх «сюжетах» підозрювані знімали місця ворожих обстрілів, прихильність більшості жителів Миколаєва до РФ та зневагу до діючої влади України, закликали до захоплення південного регіону, коментуючи це згідно наданому «кураторами» тексту.

Для маскування підривної діяльності, зрадники видавали себе за «блогерів», які нібито інформують громадян про внутрішню обстановку на Миколаївщині.

В результаті слідчо-оперативних заходів, співробітники СБУ встановили «зв’язкових» російської агентури. Ними виявились декілька представників інформаційного агентства кремля «РИА Новости».

Саме вони визначали тематику пропагандистських матеріалів, а також терміни їх підготовки і передачі до Москви.

— Ще одним завданням зловмисників був збір розвідданих про місця тимчасової дислокації та переміщення підрозділів Сил оборони у прифронтових районах, за що зрадники отримували фінансову винагороду. Також вони «зливали» агресорам відомості щодо наслідків регулярних ракетно-артилерійських обстрілів обласного центру, —зазначили у СБУ.

20 жовтня 2022 року зловмисників затримано в порядку ст. 208 КПК України. За місцем їх мешкання проведені санкціоновані судом обшуки, в результаті яких вилучені знаряддя злочину. 

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавленням волі, з конфіскацію майна.

Нагадаємо, що у результаті спецоперації у Миколаєві контррозвідка Служби безпеки нейтралізувала російського агента, одним із завдань якого було організувати потужну агентурну групу спецслужб РФ. Зрадником виявився начальник комунального підприємства «Миколаївська ритуальна служба» Олександр Сагайдак.

 

Дивитись повну версію