«Забрали навіть планшет у дитини», — жителька звільненого Високопілля розповіла про мародерство військових РФ

Жителька деокупованого села Високопілля на Херсонщині розповіла про мародерство російських військових під час окупації села. 

Відповідне відео опублікувало херсонське видання МОСТ. 

— Сказати, що над нами прям сильно знущались – вони не знущались не сильно, але ж вони праві, вони з автоматами. Як вони йдуть ви повинні у різні сторони бігти, як заходять у підвал – ми повинні вийти, а вони візьмуть все, що захочуть і ти нічого не можеш сказати. Один забрав у дитини планшет – той, яким дитина гралася, на якому навчалася. Ми просили-просили, дитина плакала – ні, не віддав, бо планшет новий, 10 тисяч гривень коштує. Звісно, йому ж більше потрібен, ніж дитині, – розповіла жінка. 

Вона також підтвердила випадки того, що російські військові ставили жителів села на коліна. 

— Але нас тільки вигнали з підвалу, забрали що хотіли. Заходили сюди в хату, нахабно забирали телефони. Поки ми ходили у підвали, вони тут грабували дуже добре. Так грабували, що ні єдиної дірочки не залишалось. Вони всюди сунули руки: і в одяг, і в білизну. Нічого не можна було зберегти, – додала жінка. 

Вона також розповіла, що у результаті обстрілів Високопілля російськими військами є багато постраждалих серед жителів села: «Є, які постраждали. Багато. І ногу відірвало – померла жінка. І розірвало одну жінку, яка біля криниці стояла. І ще розірвало, і ще. Дуже багато у нас постраждалих». 

— ДНРівці були злі, вони казали, що «ми будемо робити вам те, що ви нам робили». Нібито у 2014 році наші таке робили. Далі були буряти, різні вузькоокі – вони такі, їм би тільки понакрадати. Тільки ходили по будинках і брали, що хотіли, – розповіла вона. 

Жінка також розповіла, що після звільнення Високопілля окупанти продовжують обстрілювати село, однак виїжджати звідти жінка не планує.

— Хочеться вже до кінця. Хочеться не здаватися. У нас тут стільки собак – якби ви тільки знали. Тут штук 20 собак й котів, і там ще скільки. Всі вони наші, всі вони їсти хочуть, і всіх їх кинули. Ми щодня варимо кашу і роздаємо їм, – додала жінка.

Нагадаємо, журналісти побували у трьох деокупованих селах Херсонської області та поспілкувалися з мешканцями, які там залишилися, про життя в окупації та звільнення.

Дивитись повну версію