Викрасти колекцію Херсонського музею окупантам допомагали колаборати, які там працювали

Викрасти колекцію Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка російським окупантам допомогли колаборати, які там працювали.

Про це повідомила директор музею Аліна Доценко в інтерв'ю «Українській правді. Життя».

— Навесні вже всі бібліотеки, лікарні, заклади культури були окуповані. А до нас ввалились 19 липня. Знали, що я виїхала. Мені потім розповідали, що прийшли троє з ФСБ, троє з поліції разом з новою «директоркою» – якась співачка з театрального кабака. А разом з нею – співробітниця музею завідувачка експозиційним відділом Кольцова. Яка бігала по комендатурах і заявляла, що директрка бреше й колекція на місці. Просила допомоги потрапити в музей. Вимагала озброєну охорону, «як у краєзнавчому музеї». А пізніше прийшла друга колишня співробітниця Жиліна, яка була головною зберігачкою. У Жиліної на домашньому комп’ютері були копії архіву, який я видалила з усіх носіїв, знищила на флешках. Я 45 років життя віддала, щоби зібрати колекцію, а люди, які пили на роботі каву, здали її окупантам, – розповідає Аліна Доценко.

Вона також додала, що в кінці жовтня колаборантки виїхали до тимчасово окупованого Росією Криму.

— В кінці жовтня Кольцова зі своєю помічницею Буренко вирушили до Криму. Я чула від людей, що поїхали приймати наші роботи, а тут залишились ті, хто подавав. Раніше, коли вивозили кудись на виставки картини, і Кольцова, й Жиліна кричали: "Ми ж музейники! Треба транспортувати за нормами – а охорона, а температурний режим? А рівень вологості!?". Зараз у них на очах картини закидали в звичайні фури й автобуси. Експонати колекції, на яку дихати боялись, окупанти «Валили валом – як сміття» – херсонці, які бачили цю «погрузку», потім писали, що стояли й плакали, – додала вона.

Нагадаємо, російські загарбники розікрали культурний фонд Херсонської області. До окупованого Сімферополя вони вивезли орієнтовно 15 тисяч картин чотирма вантажними машинами.

Дивитись повну версію