Прокуратура ЄС готова розслідувати справи пов’язані з обходом санкцій проти РФ

22:15, 04 грудня, 2022

Очільниця Прокуратури ЄС (EPPO) Лаура Кодруца Кевеші, яка здобула репутацію борця з корумпованими політиками, заявила про бажання розпочати боротьбу з тими, хто ухиляється від санкцій, запроваджених блоком проти РФ.

Про це повідомляє Bloomberg.

Прокуратура ЄС добре оснащена для того, щоб взятися за ухиляння від санкцій, оскільки блок просувається вперед з планами зробити це кримінальним злочином за законодавством ЄС.

— Ми, безумовно, готові, ми можемо це зробити. Одним з можливих злочинів, пов'язаних з порушенням санкцій, є контрабанда, і ми вже можемо це розслідувати. Ми могли б почати вже сьогодні, якби у нас були правові інструменти, — сказала Лаура Кодруца Кевеші.  

З початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну блок заморозив близько 18,9 млрд євро активів, що належать російським фізичним та юридичним особам, що потрапили під дію санкцій.  

Окрім порушень санкцій, Лаура Кодруца Кевеші вже має чим зайнятися. Європейська прокуратура розслідує справи про підозри в шахрайстві з бюджетом ЄС на суму понад 5 мільярдів євро (5,3 мільярда доларів США).

Лаура Кодруца Кевеші стала одним із перших високопосадовців ЄС, яка відвідала Україну  після вторгнення РФ. Вона підписала угоду з українською владою про обмін інформацією щодо можливих випадків шахрайства в Україні, пов'язаних з коштами фондів ЄС, оскільки країна нещодавно отримала статус кандидата на вступ до блоку та має право на отримання фінансування перед вступом до ЄС. 

— Ми маємо досить міцний контакт з українським Офісом генпрокурора і ми з нетерпінням чекаємо потенційних нових повноважень для Прокуратури ЄС, щоб тісніше співпрацювати з колегами в Києві, — заявила Лаура Кодруца Кевеші.

Раніше повідомлялося, що Єврокомісія може найближчими днями випустити директиву, яка дозволить конфіскувати активи осіб, які намагаються обійти санкції щодо Росії.

22:15, 04 грудня, 2022
View full version