Росія викрала 30 українських мерів, семеро з них все ще вважаються зниклими безвісти, — Кличко

Росія викрала 30 українських мерів із початку повномасштабного вторгнення в Україну. Сім голів міст досі вважаються зниклими безвісти.

Про це повідомив мер Києва Віталій Кличко в інтерв'ю Spiegel.

— Мери були цілями всюди. Росіяни намагалися заарештовувати мерів та використовувати різні методи, щоб змусити їх співпрацювати. По всій країні було викрадено понад 30 мерів, які залишилися зі своїми громадами. Сім із них досі вважаються зниклими безвісти, — сказав Віталій Кличко.

Він додав, що на початку війни ситуація для мерів була складною, оскільки вони не знали, чи потрібно їм евакуюватися з окупації.

— Ми кілька разів зверталися до уряду за інструкціями: чи залишатися, чи евакуюватися? Але чіткої відповіді ми не отримали, - сказав Віталій Кличко.

Одним із викрадених українців залишається мер звільненого Херсона Ігор Колихаєв. Його викрали у вівторок, 28 червня, коли він приїхав до однієї з комунальних установ, де працювали співробітники міськвиконкому, що залишилися.

У серпні заступник голови Херсонської райради Станіслав Трошин заявляв, що у Херсоні російські окупанти влаштували катувальну у підвалі та Колихаєв перебуває там.

Дивитись повну версію