Журналісти дізнались, про що домовлялись Зеленський та Нетаньягу напередодні Нового року

Зеленський та Нетаньягу

Президент України Володимир Зеленський провів першу офіційну телефонну розмову з новим прем’єр-міністром Ізраілю Беньяміном Нетаньягу напередодні голосування в Генеральній асамблеї ООН 30 грудня так званої «антиізраїльської резолюції».

Про що намагались домовитись лідери України та Ізраілю пише американське видання Axios.

Американські журналісти стверджують, що Беніамін Нетаньягу просив Володимира Зеленського, щоб Україна дала голос «проти», або хоча б «утрималась» під час розгляду Резолюції Генеральної асамблеї ООН, яка передбачає звернення до Міжнародного суду ООН в Гаазі щодо встановлення юридичних наслідків окупації палестинських територій Ізраїлем. Раніше Україна підтримала цю резолюцію, коли вона розглядалась на комітеті.

Під час розмови з Беніаміном Нетаньяху український президент сказав, що готовий змінити позицію в ООН, якщо новий ізраїльський уряд змінить свою політику та надасть Україні системи оборони від російських атак з використанням балістичних ракет та безпілотників іранського виробництва.

На це ізраїльський прем’єр нічого не пообіцяв, але висловив готовність «продовжувати обговорення у майбутньому».

У відповідь на це Володимир Зеленський замість голосування «проти», або «утриматись», дав команду представнику України в ООН не приходити на голосування.

Таким чином Україна, не отримавши бажаного, все ж таки надала шанс майбутнім відносинам з Беніаміном Нетаньягу.

Дивитись повну версію