Зеленський утворив військову адміністрацію у Чернігові

Президент України Володимир Зеленський утворив Чернігівську міську військову адміністрацію.

Відповідний указ, датований 7 лютого, опубліковано на сайті Президента України. 

Згідно з указом, створюється Чернігівська міська військова адміністрація Чернігівського району Чернігівської області.

Президент доручив Генштабу ЗСУ та Чернігівській ОВА здійснити заходи, пов'язані з утворенням військової адміністрації. 

Розпорядження про призначення начальника військової адміністрації наразі ще немає.

Олександр Ломако,в.о. міського голови Чернігова

У той же час, на сайті Чернігівської міської ради повідомляється, що 9 лютого, відбулося засідання сесії Чернігівської міської ради. Як зазначається в інформації прес-служби, на сесійному засіданні були присутні 31 із 42 депутатів. Загалом вони розглянули вісім питань. Місто продовжує працювати у звичайному режимі.

Вказується, що відтепер виконуючим обов’язки Чернігівського міського голови став секретар міськради Олександр Ломако. Саме на нього, згідно з чинним законодавством, покладають функціональні обов'язки очільника міста на час відсутності мера Владислава Атрошенка. 

Процедуру введення військової адміністрації регламентує Закон України «Про правовий режим воєнного стану». В Україні, згідно з Указом президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Що стосується введення військових адміністрацій у містах, селищах та територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, це явище виняткове.

— Це відбувається там, де або нема місцевого самоврядування, або воно не справляється зі своєю функцією за тих чи інших обставин, наприклад, деокупований Ізюм, Куп’янськ чи Херсон — тобто там, де є проблеми з місцевим самоврядуванням або колаборація тощо. Тобто там, де не спрацьовує місцева влада, де вона не справляється зі своїми безпосередніми функціями, перш за все з безпеки та оборони, там може вводитись військова адміністрація, - сказав Микола Силенко, повідомляє Суспільне.

Рішення про її введення ухвалюється Президентом України за поданням або обласної військової адміністрації, або за поданням військового командування, коли ініціативу проявляє Генеральний штаб.

Дивитись повну версію