• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 20°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20° Похмуро

Зеленський утворив військову адміністрацію у Чернігові

Президент України Володимир Зеленський утворив Чернігівську міську військову адміністрацію.

Відповідний указ, датований 7 лютого, опубліковано на сайті Президента України. 

Згідно з указом, створюється Чернігівська міська військова адміністрація Чернігівського району Чернігівської області.

Президент доручив Генштабу ЗСУ та Чернігівській ОВА здійснити заходи, пов'язані з утворенням військової адміністрації. 

Розпорядження про призначення начальника військової адміністрації наразі ще немає.

Олександр Ломако,в.о. міського голови Чернігова

У той же час, на сайті Чернігівської міської ради повідомляється, що 9 лютого, відбулося засідання сесії Чернігівської міської ради. Як зазначається в інформації прес-служби, на сесійному засіданні були присутні 31 із 42 депутатів. Загалом вони розглянули вісім питань. Місто продовжує працювати у звичайному режимі.

Вказується, що відтепер виконуючим обов’язки Чернігівського міського голови став секретар міськради Олександр Ломако. Саме на нього, згідно з чинним законодавством, покладають функціональні обов'язки очільника міста на час відсутності мера Владислава Атрошенка. 

Процедуру введення військової адміністрації регламентує Закон України «Про правовий режим воєнного стану». В Україні, згідно з Указом президента від 24 лютого 2022 року, всі обласні та районні адміністрації автоматично стали військовими. Що стосується введення військових адміністрацій у містах, селищах та територіальних громадах, то, за словами виконавчого директора Чернігівського відділення Асоціації міст України Миколи Силенка, це явище виняткове.

— Це відбувається там, де або нема місцевого самоврядування, або воно не справляється зі своєю функцією за тих чи інших обставин, наприклад, деокупований Ізюм, Куп’янськ чи Херсон — тобто там, де є проблеми з місцевим самоврядуванням або колаборація тощо. Тобто там, де не спрацьовує місцева влада, де вона не справляється зі своїми безпосередніми функціями, перш за все з безпеки та оборони, там може вводитись військова адміністрація, - сказав Микола Силенко, повідомляє Суспільне.

Рішення про її введення ухвалюється Президентом України за поданням або обласної військової адміністрації, або за поданням військового командування, коли ініціативу проявляє Генеральний штаб.

Читайте також: