У 2022 році кількість зареєстрованих волонтерів зросла у 8 разів за 8 років

У реєстрі волонтерів Державної податкової служби у 2022 році зареєструвалися 2383 українці. Це у 8,4 раза більше, аніж за 9 років існування переліку.

Про це свідчать дані ДПС, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот».

На початку 2023 року 2699 волонтерів були в реєстрі, який створили ще у 2014 році. Однак до початку повномасштабного вторгнення він налічував лише 320 волонтерів.

Найбільше реєстрацій за 2022 рік — приблизно 70% — припало на грудень. В «Опендатабот» головною причиною сплеску називають бажання волонтерів убезпечити себе від проблем із податковою. 

Також волонтери намагаються не потрапити під оподаткування донатів. Адже без реєстрації в офіційному переліку ДПС може нарахувати 18% податку на доходи фізичних осіб та 1,5% військового збору. Завдяки реєстру волонтери не потраплять під фінмоніторинг і блокування рахунків від банку, а також матимуть рейтинг довіри на тлі шахрайських схем.

Нагадаємо, до кінця лютого 2023 року громадські активісти і волонтери Миколаєва можуть відвідати безкоштовні курси Програми з відновлювальних практик у межах проєкту Програми розвитку ООН за фінансової підтримки Уряду Данії.

Дивитись повну версію