У Миколаєві занадто багато магазинів і бібліотек, але не вистачає поліклінік, культурних і спортивних закладів, — італійські архітектори

Архітектурна компанія One Works, що займається розробкою нового Генплану Миколаєва, проаналізувавши соціальну інфраструктуру, зробила висновок, що у місті занадто багато бібліотек, лікарень і магазинів.

Про це свідчить презентація першого етапу аналізу майстер-плану Миколаєва від італійської глобальної компанії One Works, основні тези якої опублікував «Інтерфакс-Україна».

Згідно з дослідженням, кількість бібліотек, лікарень та магазинів продовольчих та непродовольчих товарів перевищує нормативну кількість на тисячу мешканців.

Натомість виявлено суттєвий дефіцит центрів культури та дозвілля, клубних закладів, закладів первинної та вторинної медичної допомоги. Недостатньою є і кількість спортивних споруд.

Програмний менеджер One Works Ана Паес зазначила, що на першому етапі було проведено аналіз Миколаєва до війни, включно з його історією, позиціонування порівняно із сусідніми містами, формування районів із різними функціями. Виявлено проблеми індустріального міста, серед гострих завдань названо захист центру від транзитного транспорту та забезпечення городянам доступу до берегової лінії.

— Нам пощастило, що міська рада дуже ефективна і підготовлена в цьому (цифровому) напрямку. Наші фахівці отримали інформацію про транспортну систему, промислові потужності, житлову та інші забудови. Ми можемо ефективно аналізувати різні шари інформації та розуміти, як функціонує та розвивається місто, – зазначила Ана Паес.

Експерти виділили великий потенціал для Миколаєва у розвитку зелених зон та водних об'єктів. Рівнинна місцевість є гарною можливістю для об'єднання зелених зон в єдину екосистему, створення зручних пішохідних та веломаршрутів з одного кінця міста до іншого. Також рекомендовано створювати додатково невеликий формат зелених зон у пішій доступності.

Нагадаємо, що в Миколаєві планують розробити новий Генеральний план міста, який включатиме концепцію післявоєнного відновлення.

До відбудови, зокрема створення перспективного генплану Миколаєва, долучилися архітектурна компанія One Works та Норман Фостер. 

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич розказав, що міська влада разом з іноземними партнерами сьогодні займається розробкою нового генерального плану міста, щоб сформувати принципи та концепцію повоєнної відбудови міста.

Дивитись повну версію