Від початку століття на Землі зникло 7% гірських лісів

Науковці зʼясували, що з 2001 року в усьому світі зникло 7% гірських лісів — це 78 мільйонів гектарів.

Про це пише The Guardian.

В останні роки втрати гірських лісів прискорилися у 2,7 раза. Через вирубку зникло 42% з них, пожежі знищили ще близько 29%. Приблизно 25% втрат повʼязані із сільськогосподарською діяльністю людей.

Найбільше постраждали Азія, Південна Америка, Африка, Європа та Австралія. У Північній Азії ліси зникали переважно через пожежі. Посухи та лісові пожежі також знищили багато дерев в Австралії.

Близько 40% дерев вирубали у тропічних лісах — там, де вони розташовані, активно зростають економіка та кількість населення. Площа зниклих гірських лісів у помірних та приполярних зонах менша у півтора раза та вдвічі відповідно.

Експерти підрахували, що зараз понад третину тропічних дощових лісів Амазонки деградують через діяльність людини. Пожежі, зміни призначення земель, вирубка та нестача води послабили стійкість майже 2,5 мільйона квадратних кілометрів лісу.

Кліматичні зміни та вирубка лісів змушують мавп, лемурів та інших приматів, які переважно живуть на деревах, частіше спускатися на землю в пошуках їжі, води та притулку.

Нагадаємо, що з минулого року площа лісових пожеж на Миколаївщині збільшилася майже в 400 разів.

Дивитись повну версію