Гендиректор МАГАТЕ Гроссі наступного тижня відвідає Запорізьку АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Маріано Гроссі наступного тижня відвідає Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомляється на сайті організації.

Як зазначається, він хоче особисто оцінити серйозність ситуації з ядерною безпекою на ЗАЕС, а також підкреслити нагальну необхідність захистити станцію на тлі військового конфлікту в Україні. Цей візит стане другим приїздом Гроссі на ядерний об’єкт та першим із того часу, як 1 вересня минулого року він встановив постійну присутність експертів агентства на ЗАЕС.

— Я вирішив знову поїхати на Запорізьку атомну електростанцію, щоб на власні очі побачити, як розвивалася ситуація з вересня, і поспілкуватися з тими, хто експлуатує об’єкт у цих безпрецедентних і дуже складних умовах. Я як і раніше сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти зменшити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні, – повідомив Рафаель Гроссі.

Він зазначив, що ситуація на Запорізькій атомній електростанції все ще небезпечна. Необхідно діяти зараз, щоб запобігти аварії з потенційними радіологічними наслідками для здоров’я та навколишнього середовища людей в Україні та за її межами. 

Рафаель Гроссі також повідомив, що його поїздка в Україну також має на меті забезпечити підтримку та покращення регулярної ротації експертів МАГАТЕ до та з майданчика після дуже складних обставин, з якими зіткнулися експерти під час попередньої ротації в лютому, яка була відкладена майже на місяць. 

Його супроводжуватиме нова група експертів МАГАТЕ, сьома така група, яка присутня на місці з моменту заснування Місії підтримки та допомоги МАГАТЕ в Запоріжжі. 

Раніше повідомлялося, що російські окупанти вже планують відхід з Енергодара та збираються обікрасти Запорізьку атомну електростанцію.

Дивитись повну версію