• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

Окупанти планують відхід з Енергодара та збираються обікрасти ЗАЕС

Російські окупанти вже планують відхід з Енергодара та збираються обікрасти Запорізьку атомну електростанцію.

Про це повідомляє Запорізька АЕС у Telegram.

— На ЗАЕС російські окупанти прораховують ймовірні сценарії відходу та позначають обладнання, яке можна вкрасти зі станції, – йдеться в повідомленні.

Увагу росіян привернув Центр підготовки ремонтного та керівного персоналу «Енергоатому», який був створений на базі навчально-тренувального центру Запорізької АЕС. Відзначають, що це унікальний об'єкт, де атомники з багатьох країн світу на повномасштабних моделях обладнання й устаткування отримують рідкісні практичні навички, необхідні для їх експлуатації та ремонту на атомних електростанціях.

— Фахівці атомної галузі», які приїхали з РФ, уже склали списки обладнання, яке збираються вкрасти з атомної станції у разі відступу. Значні кошти у створення Центру свого часу інвестував не тільки Енергоатом (500 млн грн), а й Європейський Союз (майже 13 млн євро, – додають у повідомленні.

Нагадаємо, дипломатичні кроки щодо повернення Україні Запорізької атомної станції зайшли в глухий кут та не мають успіху. 

Як відомо, Запорізька атомна електростанція, яка вже рік під російською окупацією, пережила п'ять повних блекаутів, коли для роботи АЕС підключали дизельні генератори.

Читайте також: