Після війни альтернативи вступу України до НАТО немає, — голова МЗС Естонії

9:12, 27 березня, 2023

Якщо говорити про вступ України в Європейського союзу, то мова може йти не про місяці, а роки. Щодо ж до членства в НАТО, то після завершення війни окрім цього шляху немає альтернативного варіанту.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна сказав міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

На питання, чи можуть переговори щодо вступу України до Євросоюзу розпочатися цього року, він відповів: «Це політичне рішення».

— Як було політичним рішенням надання вам кандидатського статусу в червні минулого року. Одна справа - об'єктивні критерії, і я впевнений, що Україна з її рішучістю виконає всі ці сім цілей, які були названі. Потім справа перейде до ухвалення політичних рішень. Серед деяких країн Європи є прихована чи відкрита нерішучість у цьому сенсі, — зазначив Рейнсалу.

Він підкреслив, мова навіть не конкретно про Україну, а про розширення ЄС як таке.

— Ніхто не наважиться сказати, що вони політично виступають проти вас. Проте є нескінченний список технократичних нюансів та аргументів. Але треба говорити відверто: це питання про політичну волю, а не про якусь технократію, —пояснює Рейнсалу.

На питання, чи може Україна вступити до Євросоюзу до закінчення бойових дій, він зазначив, що «переговори щодо членства не повинні бути пов'язані з поточними діями на полі бою». Оскільки, це по суті, означатиме, що Путін домігся своєї основної вимоги - не пускати Україну в євроатлантичні структури.

— Естонії знадобилося близько семи з гаком років для вступу до ЄС після того, як ми отримали статус кандидата. Я думаю, що величезні зусилля, які роблять українці, могли б скоротити цей час. Але, звісно, йдеться не про місяці, а про роки. Але сказати, що ми використовуємо цей аргумент, що оскільки війна триває, треба заморозити цей процес або його елементи — це необґрунтовано,  зазначив Рейнсалу.

При цьому на питання, чи зможе Україна приєднатись до НАТО раніше, ніж до Євросоюзу, він акцентував, що «за об'єктивними критеріями стати членом НАТО, звісно, простіше».

— Цікаво, як швидко зараз Україна звертається до стандартів НАТО, саме життя це диктує. Інша справа - політичний аспект, —заявив глава МЗС Естонії.

За його словами, дуже важливо, щоб на Вільнюському саміті був чіткий сигнал про подальші дії НАТО щодо того, щоб бачити Україну повноправним членом НАТО.

— І не просто риторика про те, що "двері відчинені". Все змінилось. Почалась війна. Президент Зеленський підписав заявку на вступ до НАТО. Це є об'єктивна реальність. НАТО також має дати відповідь на це. Звісно, ніхто не говорить про те, що під час нинішньої війни Україна стане повноправним членом НАТО. Це реалії безпеки, — підкреслив Рейнсалу.

На думку міністра, після війни, коли ситуацію буде зафіксовано, немає альтернативного шляху, окрім як вступу України в НАТО.

— Якщо хтось запропонує відкласти це на невизначене майбутнє чи заморозити практичні процеси приєднання, то така нерішучість могла б бути інтерпретована як те, що Росія може знову напасти на Україну, —резюмував Рейнсалу.

 Раніше повідомлялося, що більшість українців вважаюь, що Україна може стати членом Європейського Союзу у найближчі роки.

9:12, 27 березня, 2023
View full version