Зеленський вважає, що зараз поганий момент для переговорів з Росією

Президент України Володимир Зеленський переконаний, що зараз, зважаючи на ситуацію на полі бою, поганий момент для переговорних процесів із російською стороною.

Про це він сказав в інтервʼю The Economist.

Видання зазначає, що для деяких партнерів нещодавні труднощі України на полі бою можуть слугувати приводом для того, щоб примусити її до переговорів з Росією. Але Зеленський зазначає, що «це поганий момент, оскільки Путін бачить те ж саме».

Крім того, зауважив президент, західні партнери обіцяють підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно», але помітна зміна настроїв серед деяких з них.

— У мене є інтуїція, я бачу їхні очі коли вони кажуть «ми завжди будемо з вами». Але видно, що він чи вона не тут, не з нами, — сказав Володимир Зеленський.

Також він відзначив, що російський президент Володимир Путін прагне виснажити Україну, але Росія сама є крихкою.

— Путін не розуміє, що в довгій війні він програє. Тому що не має значення, скільки росіян його підтримують — програє економіка РФ, — сказав український лідер.

У той же час Зеленський чітко усвідомлює ризики для України, якщо Захід зменшить свою економічну підтримку. Оскільки деякі з партнерів, включно зі США, проводитимуть наступного року вибори, він розуміє, що зберегти підтримку буде складно, особливо за відсутності значного прогресу на фронті.

Також зазначається, що Зеленський категорично відкидає ідею компромісу з путіним, наголошуючи, що війна продовжуватиметься «доти, доки росія залишатиметься на території України». Президент впевнений, що угода, досягнута шляхом переговорів, не буде постійною.

— Ми — я та моя команда — повинні бути готовими до тривалої війни. Емоційно я готовий, — зазначив Володимир Зеленський.

Як повідомлялось раніше, Київ може обговорити умови деокупації Криму з Росією, якщо Сили оборони України підійдуть до кордонів тимчасово захопленого росіянами півострова.

Дивитись повну версію