Мінфін на звернення міськради Миколаєва щодо військового ПДФО: «Воєнний стан вимагає мобілізації усіх ресурсів»

7:00, 26 вересня, 2023

У Міністерстві фінансів України відповіли на звернення Миколаївської міської ради щодо збереження у доходах місцевого бюджету військового ПДФО та заявили, що зміни до прийнятого уже в першому читанні законопроекту може внести тільки Бюджетний комітет Верховної Ради.

Про це пишуть «НикВести».

Копію відповідного листа 25 вересня отримали депутати Миколаївської міської ради. У документі йдеться про те, що проект закону про державний бюджет на 2024 рік є збалансованим, 15 вересня його схвалив Кабмін, після чого йоно передали на розгляд парламенту. Відповідно до законодавства, комітет Верховної Ради з питань бюджету не пізніше 15 жовтня розглядає пропозиції до проекту закону і готує висновки тап пропозиції до ньго. 

«Показники, що містяться у висновках та пропозиціях до проекту закону про Державний бюджет на наступний рік, мають бути збалансованими», - написав директор Департаменту політики міжбюджетних відносин та місцевих бюджетів Мінфіну Олександр Корень.

Відповідно, дооопрацювання проекту закону здійснюватиме Кабмін після прийняття його у першому читанні відповідно до Бюджетних висновків Верховної Ради.

При цьому також зазначається, що парламент у першому читанні 20 вересня прийняв законопроект, яким передбачається, що частина військового ПДФО, яка дотепер йшла в доходи місцевих бюджетів, з 1 жовтня 2023 року буде спрямовуватися в повному обсязі до спеціального фонду Державного бюджету України.

«Відповідно до частини першої статті 116 Регламенту пропозиції і поправки до законопроекту, який готується до другого читання, можуть вноситися лише до того тексту законопроекту, який прийнятий Верховною Радою за основу», - йдеться в документі.

Вказано, що питання розгляду та врахування пропозиій до прийнятого у першому читанні законопроекту про внесення змін до Бюджетного кодексу належить до компетенції комітету ВРУ з питань бюджету.

«Слід зазначити, що в умовах воєнного стану пріоритетом державного бюджету на 2024 рік є сектор безпеки та оборони, а також забезпечення всіх соцільних зобов’язань держави. Воєнний стан вимагає мобілізації ресурсів усіх органів влади на реалізацію заходів щодо забезпечення обороноздатності країни та реалізацію заходів у частині захисту безпеки населення», - йдеться у листі Міністерства фінансів.

Як відомо, в рамках підготовки закону «Про державний бюджет на 2024 рік» Кабінет міністрів планує спрямувати всі надходження від ПДФО військовослужбовців, 64% з яких зараз залишаються у місцевих бюджетах, у державний бюджет. В Асоціації міст України вважають, що ці кошти, найімовірніше, розчиняться в держбюджеті, як і 36% нинішнього ПДФО, яким розпоряджається Мінфін. Йдеться про 25,8 мільярда гривень цього року і 93,7 мільярда гривень наступного, уточнив напередодні премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Відповідний урядовий законопроєкт уже поданий до Верховної Ради.

Бюджет Миколаєва таким чином втратить 2,7 мільярда гривень, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич. 

Депутат міської ради Сергій Кантор вважає, що мер Олександр Сєнкевич повинен представити «програму дій», після того, як уряд забере з бюджету міста ПДФО з доходів військових.

7:00, 26 вересня, 2023
View full version