«За час війни не постраждав жодний документ»: миколаївський архів почав оцифровувати матеріали для збереження інформації

Державний архів Миколаївської області продовжує оцифровувати усі наявні документи для забезпечення збереженості матеріалів у вигляді високоякісних цифрових копій. 

Про це під час брифінгу розповіла директор Державного архіву Миколаївщини Наталія Колесник, пишуть «НикВести».

Станом на жовтень 2023 року архів повністю відновив роботу та приймає людей. Проте під час активних бойових дій, як розповідає директорка закладу, архів втратив архівну інформацію, яка була оцифрована до війни. 

— На жаль, під час вибухів касетний боєприпас потрапив у стіну, за якою було серверне сховище. Ми втратили і сервер, і сховище даних. Майже півроку ми відновлювали цю інформацію. Звертались і до донаторів-техніків, нам давали хмарні сховища, щоб ми заливали туди інформацію. Ця війна показала, що не тільки ми шукаємо донаторів, але і вони нас. На сьогодні ми маємо новий сервер і оперативно працюємо. Ми можемо надати відповідь на запит людей як в електронному варіанті, так і відправляємо поштою ці документи, — розповіла Наталія Колесник

Посадовиця зазначила, що оцифрування документів — це дуже важливий для сьогоднішніх умов інструмент, який допомагає зберегти інформацію. 

— Ми маємо приклад Херсонського Державного архіву. Там взагалі документи були вивезені. В нас таких випадків немає, навіть пошкоджень документів не було, — додала вона.

На сьогодні архів працює в двух проектах, один з них — це співпраця з міжнародною організацією FamilySearch, яка допомагає людям у дослідженні їхньої сімейної історії. В цій роботі архів оцифрував 6 тисяч справ, охопивши 29 фондів та створивши 190 тисяч цифрових копій документів.

— Вони зацікавлені були спочатку в інформації генеалогічного спрямування, тобто те, що містить персональні дані. Але з війною дещо змінилось, корпорація прийняла рішення за домовленості з керівництвом архіву, згідно з яким ми не оцифровуємо частину фондів, а фонди в цілому. Таким чином, в нас не буде прогалин з певними документами, — розповіла Наталія Колесник.

Ще один проект, з яким працює архів, благодійна організація «Бабин Яр», в якому охоплено 8 фондів і оцифровано 4 тисячі справ. 

— Дуже цікавим серед документів, який ми почали оцифровувати з «Бабиним яром» картотека осіб, які проживали в Миколаєві під час Другої світової війни під час окупації. Ми охопили більше 22 тисяч карток і ми знаємо прізвища людей, склад сімей, з ким вони жили в окупованому Миколаєві в 1942-1944 роках, — розповіла вона. 

В загальному архів зберігає понад 6 тисяч фондів, що налічує майже 1,2 мільйона справ на паперових носіях, решта на різних видах: записи, аудіо, фото, зокрема, на склі.

Нагадаємо, британський журналіст Фредерік Гіллінгхем знімає документальний фільм про екологічні наслідки російської агресії. Наразі зйомки проходять у Миколаївській області.

Дивитись повну версію