Археологи знайшли прилавок бару із залишками їжі у стародавніх Помпеях

У стародавніх Помпеях, античному римському місті, що загинув внаслідок виверження вулкана, знайшли прилавок бару, що добре зберігся, розписаний фресками.

Про це пише Європейська правда.

Йдеться про так зване Термополія - давньоримську закусочну-бар, де подавали гарячу їжу та вино з прянощами. Археологи кажуть, що знахідка збереглася винятково добре.

Термополій частково розкопали ще минулого року, але з того часу фахівці продовжували обережно очищати його від вулканічного попелу та повідомили останні деталі 26 грудня.

Спершу знайшли фреску, що зображує німфу верхи на морському коні та бій гладіаторів. Після цього вдалося очистити решту фрагментів, що зображують сцени з побутового життя та тварин, які були традиційною частиною меню.

Поруч знайшли також кістки качок, свиней, кіз, риби та равликів, які зберігалися у глиняному глеку. В одному з глеків знайшли також кінські боби, які використовували як спецію до вина. Поруч знайшли також останки двох людей.

Фахівці кажуть, що знахідка допоможе отримати нову та більш точну інформацію про гастрономічні традиції у Помпеях. Гендиректор археологічного музею в Помпеях Массімо Осанна зазначає, що це перший повністю розкопаний термополій.

Вважається, що у стародавніх Помпеях було близько 80 термополіїв.

Помпеї та сусіднє місто Геркуланум загинули під час потужного виверження вулкана Везувій у 79 році н.е. Після археологічних розкопок протягом XVIII-XX століть та облаштування музею просто неба Помпеї стали другою найбільш відвідуваною історичною пам'яткою Італії - після Колізею.

2019 року, до пандемії коронавірусу, музей відвідали близько мільйона туристів.

Нагадаємо, туристка з Канади Ніколь повернула до Археологічного парку Помпеї п'ять артефактів, які вона вкрала 15 років тому. Вона розповіла, що протягом цих років її та сім'ю переслідували нещастя.

Дивитись повну версію