Хроніка війни, 165-й день: Окупанти намагалися штурмувати на півдні, ЗСУ знищили російські системи С-300

Український військовий курить сигарету в окопі під час затишшя під час обстрілу на півдні

7 серпня триває 165-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», окупанти намагалися вести штурмові дії в напрямку Васильків — Благодатне за підтримки броньованої техніки, проте успіхів не мали і з втратами відійшли.

Також росіяни літаками штурмової авіації та ударними гелікоптерами 8 разів атакували українські позиції та звільнені населені пункти в Баштанському і Миколаївському районах Миколаївщини, а також в Бериславському й Херсонському районах Херсонщини. Втрат немає.

За словами командування, на півдні ворог систематично застосовує наявні види озброєння по лінії зіткнення та в глибині оборони. У такий спосіб окупанти намагаються утримати зайняті позиції та не допустити відновлення наступу ЗСУ й звільнення тимчасово захоплених територій.

Українська штурмова авіація із долученням тактичного бомбардувальника, винищувачів та гелікоптерів протягом доби завдала 9 ударів по 3-х опорних пунктах росіян, 4-х скупченнях ворога, озброєння та техніки, одному складу боєприпасів та радіолокаційній станції. А ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ виконли понад 200 вогневих завдань, зокрема й по силах ППО росіян.

Так, українські військові протягом доби знищили 72 окупантів 4 зенітно-ракетні системи С-300, зенітно-ракетний гарматний комплекс «Панцир-С1», гаубицю калібру 122 мм, безпілотник-розвідник, броньовану й автомобільну техніку, а також ще 1 польовий склад боєприпасів. Остаточні втрати ворога «дорозвідуються».

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:22 Україна передусім потребує багатоцільових винищувачів, які в тандемі з далекобійною артилерією, яку поставляють міжнародні партнери, допоможуть в деокупації загарбаних Росією територій, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

19:35 США вже завтра мають оголосити новий пакет військової допомоги на $1 мільярд 

Наразі очікується, що туди увійдуть припаси для РЗСВ HIMARS, ЗРК NASAMS і 50 медично облаштованих M113. 

Кількість і решта інформації буде вже після оголошення пакету.

18:16 Guardian інформує про новий випадок знущання над українськими військовополоненими на Донбасі. 

Кореспондент газети пише про відео та фото, на яких видно голову людини, наколоту на стовп на паркані. Знімок широко поширили в соціальних мережах.  

Газета Guardian каже, що не може підтвердити автентичність фотографії. Але за даними геолокації, фото, імовірно, є справжнім і зробленим наприкінці липня неподалік від центру Попасної, за адресою вулиця Нагірна, 21. Адресу видно на фотографії. Українська армія відступила з Попасної на початку травня.

17:23 З початку повномасштабного вторгнення РФ окупанти завдали Миколаєву збитків на майже 790 мільйонів гривень, повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич. 

Від 24 лютого внаслідок обстрілів у місті пошкоджено більше 500 багатоповерхівок (з яких 30% мають повторні руйнування) та близько 700 приватних будинків (понад 70 – не підлягають відновленню).

Окрім житла в Миколаєві пошкоджень зазнали 209 об’єктів різного спрямування, серед яких:

  • 49 закладів освіти;
  • 44 об’єкти комунальної власності;
  • 20 закладів культури;
  • 17 закладів охорони здоров’я;
  • 15 спортивних об’єктів;
  • 4 заклади соціального захисту;
  • 60 інших об’єктів (заклади торгівлі, аптеки, приватні підприємства тощо).

Від початку повномасштабної війни внаслідок обстрілів 132 миколаївці загинули (серед них одна дитина), 619 отримали поранення різного  ступеня тяжкості (у тому числі 8 дітей).

17:05 На деокупованих територіях Херсонщини українські військові знаходять російські вибухівки в житлових будинках, на дитячих майданчиках, у магазинах та собачих вольєрах.

— Не треба бути військовим, щоб зрозуміти, що такі дії противника спрямовані проти цивільного населення. Ворог уже давно покинув ідеї щодо подолання української армії, зараз його ціллю є місцеві жителі України, — зазначають в оперативному угрупованні військ «Каховка» ЗСУ.

16:11 Терористичний акт в Оленівці був спецоперацією рф проти постачання Україні зброї, — ГУР

РФ будь-якими методами намагається завадити постачанню в Україну західного високоточного озброєння. 

Про це представник ГУР МО України, член координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Юсов повідомив в ефірі інформаційного телемарафону.

15:22 На півдні російські генерали потрапили в пастку через накази Путіна, стверджує військовий експерт, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь.

Він пояснює, що через «політичне рішення» Володимира Путіна стягнути війська на Донбас українська армія встигла створити «таку смертельну ситуацію на півдні».

Експерт переконаний, що росіяни на півдні можуть концентрувати скільки завгодно сил, але від цього потужність угруповання не зростатиме.

— Навпаки: чим більше там буде сил, тим більше треба ресурсів. Треба буде паливо, боєприпаси, які постійно знищуються нашими HIMARSами. У результаті там буде просто стадо без боєприпасів, без палива, тобто техніка буде стояти, а російські військові будуть просто знищені українською армією, — пояснив експерт.

14:18 ЗСУ за ніч знищили 23 окупанти, радіолокаційну станцію до одного з ворожих зенітно-ракетних комплексів, зенітний ракетно-гарматний комплекс «Панцир-С1» та два військових автомобілі, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Ворожі гелікоптери продовжували наносити авіаційні удари по наших позиціях вздовж лінії зіткнення.

Натомість наші ракетно-артилерійські підрозділи продовжують тримати вогневий контроль над логістичними пунктами та транспортними артеріями окупованих територій.

13:39 З початку війни в Україні загинула 361 дитина, ще 703 отримали поранення, повідомляє Офіс Генпрокурора. 

Найбільше постраждало дітей у Донецькій області – 371, Харківській – 197, Київській – 116, Чернігівській – 68, Луганській – 61, Миколаївській – 59, Херсонській – 55, Запорізькій – 40.

12:43 Сьогодення Сєвєродонецька: замість сучасних лікарень, шкіл та спортивних арен — технічна вода, душ на вулиці та пересувний телевізор

12:02 ЗСУ ретельно готуються до контрнаступу на півдні: знищують російські склади та командні пункти

Такий крок необхідний для того, щоб успішно провести операцію зі звільнення Херсону з найменшими втратами зі сторони українських військових, каже очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім. 

— Успіх зараз у наших збройних сил, які починають працювати в тому числі й по далеких цілях, щоб знекровити (російську, — прим.) армію. Скажімо так, поспішати треба повільно, враховуючи те, що наше озброєння дістає до балістичних шляхів, до складів, до командних пунктів. Чим ретельніше підготуватися до операції, тим менше втрат. Те, що техніка сюди їде і люди їдуть, — це факт, але це не означає, що вони доїжджають. Ситуація важка, але під контролем, – каже він.

11:19 У Вознесенські сьогодні спрацювала ППО, від збитих ракет ударною хвилею пошкоджено декілька будинків, повідомляє міська рада. 

Також о 02:12 7 серпня обстрілів зазнало село Таборівка Бузької громади, внаслідок чого зруйновано три житлових будинки. За попередньою інформацією без жертв.

10:51 Окупанти перекинули у Запорізьку область нові підрозділи, повідомив радник голови ОП Олексій Арестович.

Він зазначив, що до району Токмака за два дні перекинули 3-4 батальйонно-тактичні групи.

— Є думка, що вони готують наступ, з іншого боку – що готуються до оборони. Але є угруповання в районі Нової Каховки, досить серйозне. Йдеться про 10-15 БТГ. Питання, куди їх кинуть – на посилення Херсонського чи Запорізького напрямку, – заявив Олексій Арестович.

10:21 «У них горять склади, а генерали відмовляються переходити за Дніпро», — Кім про положення, в якому опинились росіяни навколо Херсону

За словами очільника ОВА, найближчим часом взяти під контроль Миколаїв для РФ «просто нереально»

— Я не військовий експерт, але розумію, що якщо вони просуваються по 200 метрів на день, то уявіть, скільки часу їм знадобиться, щоб просунутися на 30 кілометрів. Їм все одно мінімум місяць до нас йти. Згадайте, скільки днів стояв Маріуполь, а у Миколаєва навіть ландшафт для оборони кращий, — каже він.

09:50 З портів «Одеса» та «Чорноморськ» вийшов другий караван з українським продовольством.

На борту чотирьох балкерів MUSTAFA NECATI, STAR HELENA, GLORY та RIVA WIND майже 170 тисяч тонн агропродукції.

09:18 Близько 4 години ранку, 7 серпня, російські окупанти обстріляли промислові підприємства на околицях Миколаєва. Попередньо без жертв та постраждалих.

Детальна інформація уточнюється, додали в пресслужбі Миколаївської обласної воєнної адміністрації.

Там також вказали, що протягом 6 серпня Миколаїв було вкотре обстріляно з реактивних систем залпового вогню «Смерч» та «Ураган». Орієнтовно о 16:05 ворог намагався знищити об’єкти промислової інфраструктури. Без жертв.

08:06 На Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків та всього спектру артилерії по лінії зіткнення та в глибині оборони, намагається утримати зайняті позиції, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Завдавав авіаударів поблизу Андріївки, Білогірки та Великого Артакового. Вів інтенсивну повітряну розвідку БпЛА.

07:31 Балкер FULMAR S вже в Україні й чекає завантаження, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

— Ця подія також є важливим сигналом ринку, що «зерновий коридор» – це безпечна і головне вигідна бізнесу можливість для судновласників повернутися в українські порти, – зазначив він.

Дивитись повну версію