«Додано поняття «рашизм», видалено російських письменників», — в Україні внесли зміни до шкільної програми

В Україні до нової навчальної програми дітей у школах внесено зміни у відповідь на виклики, що виникли у зв'язку з повномасштабною збройною агресією Росії проти України. Політолог Володимир Фесенко впевнений, що Володимир Путін є головним винуватцем усіх антиросійських настроїв в Україні.

Про це йдеться у сюжеті телеканалу Дождь.

У програмі додано поняття «рашизм» та додано програму з навчання навичок поведінки в умовах воєнного часу. Міністерство освіти приділило особливу увагу цивільному захисту та поводженню з вибухонебезпечними предметами.

Програми предметів «Зарубіжна література» змінено у вивченні творів російських та білоруських письменників. Зі змісту програм вилучено твори російських та білоруських авторів. Натомість додані твори зарубіжних письменників.

Зазначається, що школярі продовжуватимуть вивчати творчість письменників, які писали російською мовою, але творчість яких була пов'язана з Україною. У програмі зарубіжної літератури залишать твори Миколи Гоголя, Михайла Булгакова, Ільфа та Петрова.

— Шкода від читання російської літератури у тому, що центральна тема — це імперіалізм. Російська література — це приниження інших націй, це вбивання в голови, що в інших націй менше значення», — каже вчителька зарубіжної літератури Діонісія Березницька.

Політолог Володимир Фесенко зазначає, що антиросійська суспільна реакція пов'язана з війною, а головним винуватцем усіх цих настроїв є Володимир Путін.

— Сплеск антиросійських стихійних суспільних настроїв — є реакціями на російську агресію. Коли війна закінчиться, ситуація нормалізується та пристрасті заспокояться. Путін часто використовує термін «антиросія», що з України робили «антиросією», але головний, хто робить Україну «антиросією» — це Путін. Таких антиросійських настроїв, які є зараз, ніколи не було навіть після 2014 року, — зазначає Володимир Фесенко.

Нагадаємо, у школах Миколаєва з 1 вересня заборонено вивчати російську мову. Після того, як стало відомо, російська пропагандистка Маргарита Симонян заявила, що російській армії потрібно брати Миколаїв до 1 вересня.

Також у школах Києва більше не викладатимуть російської мови. Ідеться факультативної форми навчання.

Раніше повідомлялося, що Миколаївський окружний адміністративний суд визнав недійсним та скасував рішення міськради Миколаєва №19/4 від 21 серпня 2012 року «Про надання російській мові статусу регіональної у місті Миколаєві».

Дивитись повну версію