Гауляйтер Херсонщини оголосив, що «референдум» знову переноситься: Люди не готові, хай самі запропонують дату

9:55, 26 серпня, 2022

Херсонський колаборант Кирило Стремоусов, призначений окупантами заступником голови «адміністрації» області, заявив, що псевдореферендум про приєднання регіону до РФ відкладається, оскільки до нього не готові місцеві жителі.

Про це він сказав у коментарі російському виданню URA.RU.

Кирило Стремоусов також зазначив, що голосування про приєднання до РФ відкладається нібито через переход окупованих регіонів під соціальний формат і законодавство Росії.

— Взагалі, ми хочемо, щоб люди самі були готові до проведення референдуму. Я не ухвалюю рішення щодо дати. Ми хочемо, щоб люди самі заявили та запропонували публічно свою дату, а не так, щоб рішення було ухвалено на рівні військово-цивільної адміністрації чи російської влади, — сказав колаборант.

Він також заявив, що «референдуми» щодо приєднання окупованих територій України до Росії можуть відбутися в один день.

— Найімовірніше, не буде черги серед звільнених регіонів на проведення референдумів. На мою думку, референдум має проводитися не окремо на Херсонщині, а одразу у всіх звільнених регіонах одночасно, — сказав гауляйтер.

Нагадаємо, що до цього окупанти планували провести «референдуми» в окупованих областях «у єдиний день голосування» — 11 вересня. 

Наприкінці червня Кирило Стремоусов заявив, що в області розпочалася підготовка до «референдуму» щодо приєднання до РФ.

До 11 вересня лишається всього 16 днів, однак загарбники досі не готові.

Відзначимо, що якщо оголосити «референдум» пізніше, Росії не вдасться зробити вигляд, що процес був легітимним. Наприклад, у Російській Федерації, відповідно до законодавства, референдум проводиться не раніше, ніж через 60 днів після публікації рішення про його проведення.

Також було відомо, що підконтрольне Кремлю угруповання «ДНР» планує проведення «референдуму» на всій території Донецької області з результатом 70% голосів за приєднання до РФ.

На початку серпня американський Інститут дослідження війни повідомив, що російські окупанти, імовірно, перенесуть дату проведення «референдумів». Зазначалося, що окупаційна влада припинила посилатися на 11 вересня як дату проведення фіктивних російських плебісцитів про приєднання окупованих територій до РФ. 

Відзначимо, що генерал-майор Дмитро Марченко, який наразі координує роботу партизанів на окупованих територіях півдня, стовідсотково впевнений, що Росія не проведе псевдореферендум у Херсонській області, оскільки місцеве населення чинить чималий опір. 

9:55, 26 серпня, 2022
View full version