На Миколаївщині знайшли унікальний склеп козацької старшини

На Миколаївщині знайшли Склеп козацької старшини – єдине таке місце давнього поховання, яке збереглося до наших днів та не було розграбоване росіянами в пошуках козацьких скарбів.

Про унікальну знахідку розповів мандрівник і краєзнавець Роман Маленков на сторінці проекту «Україна Інкогніта» у Facebook.

Виявили склеп у Миколаївській області, там поховано представників старшин Бузького козацького війська. Зазначається, що таке поховання – єдине відоме.

— Напевне, саме в таких склепах ховали старшин на Січі - їх усі зруйнували росіяни у пошуках козацьких скарбів. Виявляється, не всі. Завдяки неймовірній праці Олексія Паталаха (краєзначець, історик, — прим.) ми дізналися про те, як ховали в козацьких степових поселеннях старшин, — розповідає Роман Маленков.

Завдяки пошукам краєзнавців стало відомо, що по всьому півдню Правобережжя здавна жили українці - про це свідчить кількість козацьких цвинтарів на новій і єдиній карті проекту «Карта старовинних цвинтарів з кам’яними (козацькими) хрестами».

— І якщо хтось ще колись скаже, що південь – «ісконна рускіє зємлі»... Нас чекає титанічна праця - відновити історію - врятувати старовинні українські цвинтарі з кам'яними хрестами, які цілеспрямовано руйнували в період російської окупації. А за 30 років незалежності українській владі до цього гігантського й унікального пласту української спадщини не було жодного діла. Злочинна байдужість, — каже керівник «Україна Інкогніта».

Він наголошує, що байдужість до своєї історичної пам'яті в майбутньому поставить під сумнів незалежність, бо зараз наші герої гинуть за землю, цінність якої в історії, культурі та традиціях.

Нагадаємо, що у жовтні минулого року в Ольвії археологи міжнародної експедиції Інституту археології Національної академії наук України під час розкопок на території некрополя виявили похоронну споруду – підземний склеп.

Дивитись повну версію