В анексованому Криму заарештували та оштрафували учасників весілля, на якому звучала пісня «Червона калина»

Суд у Бахчисараї в анексованому Росією Криму покарав шістьох учасників весілля, де звучала пісня українською мовою «Червона калина». Їх притягнули до відповідальності за статтями щодо демонстрації нацистської символіки та «дискредитації» армії, йдеться у повідомленні суду.

Про це пише Сьогодення.

Згідно з висновком фахівця, пісня «Червона калина» «є атрибутикою (бойовою піснею), що використовується організацією українських націоналістів (ОУН), діяльність якої визнана екстремістською та заборонена на території Російської Федерації». А її відтворення суд визнав «публічною дією, спрямованою на дискредитацію військових». Суд зазначив, що пісня використовується ОУН, а в її тексті є рядки: «звільняти, братів-українців із московських кайданів».

Власник банкетного залу, де пройшло весілля, отримав 15 діб арешту, діджей та танцівниця – по 10 діб, мати нареченого – 5 діб, мати нареченої – штраф у 40 тисяч рублів, дружина власника ресторану – у 50 тисяч. Сам ресторан під час проведення перевірки закрили.

Раніше власник ресторану публічно вибачився за інцидент, пообіцявши фінансово підтримати наших бійців, які проводять спецоперацію в Україні. Пояснюючи те, що сталося, він заявив, що просто «не встежив» і що пісню поставили ненавмисно.

Раніше проросійський кримський блогер Олександр Таліпов у своєму телеграм-каналі опублікував відео кримського весілля, яке, за його даними, пройшло 10 вересня в ресторані «Арпат». На відео гості танцюють під українську пісню «Червона калина». Також Таліпов опублікував відео іншого весілля в Сімферополі, на якому звучала пісня Stefania українського гурту Kalush Orchestra, який переміг на «Євробаченні».

Після цього «глава» окупованого Криму Сергій Аксьонов пригрозив кримінальною відповідальністю мешканцям регіону, які «скандують українські гасла, співають пісні, націоналістичні гімни» у період «спецоперації» Росії в Україні.

Дивитись повну версію