Внутрішній ринок забезпечений пшеницею у понад два рази, – Мінагрополітики

В Україні очікується збір олійних та зернових культур на рівні 67 мільйонів тонн. В Мінагрополітики говорять, що це один із найкращих показників за минулі роки.

Про це повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час брифінгу,

— Вже зібрана перша частина врожаю ранньої групи. За результатами року очікується збір олійних та зернових культур на рівні 67 мільйонів тонн. Вже намолочено понад 19 мільйонів тонн. Оскільки пшениця  це критичний продукт з точки зору продовольчої безпеки, внутрішнє споживання становить 7-8 мільйонів тонн у рік. Тобто, внутрішній ринок вже забезпечений пшеницею у понад два рази,  сказав Тарас Висоцький.

Також він повідомив, що цього року господарства ячменю намолотили 5,5 мільйонів тонн, що означає, що тваринництво також забезпечено кормами. Що стосується гречки, то станом на сьогодні намолочено лише 30-40% від усіх посівних площ і вже зібрали 60 тисяч тонн. За останні 10 років вдалося вийти з виробництвом греки в півтора раза більше, ніж внутрішнє споживання, навіть створили запас.

Вже розпочався сезон посіву озимих культур. Наразі вже засіяно 90% посівних площ ріпаку, пшениця, ячмінь та жито лише починається сезон посіву. Оскільки по всій території України йдуть дощі, аграрії очікують на гарну врожайність.

— Враховуючи площі посівних, всі очікують на гарний врожай наступного року, який дозволить сформувати необхідний запас,  пояснив Тарас Висоцький.

Нагадаємо, що в тимчасово окупованій Херсонській області фермери розстріляли російських військових, які приїхали до них, аби змусити продати врожай за низькими цінами та викрасти сільськогосподарську техніку.

Дивитись повну версію