Голова «Укренерго» про ситуацію в енергосистемі: «найсерйозніша за всю історію»

Віталій Носач, РБК-Україна

Ситуація в українській енергосистемі є «найсерйознішою за всю історію», але керованість системою зберігається, а енергетики роблять все для відновлення енергопостачання, повідомив голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

«Ситуація – серйозна, найсерйозніша за всю історію, але ми зберігаємо керованість системою. Ворог знову вразив українську енергомережу – під вогнем опинилися об’єкти по всій країні. З початку жовтня це вже шоста масована атака на енергетичну інфраструктуру країни, цього разу найбільша: близько ста ракет. Кожна ракета летіла з метою занурити Україну у темряву», – написав він у фейсбуці.

За словами Кудрицького, удар був здійснений «із цинічним розрахунком» – в момент початку пікового споживання, щоб енергетикам було важче впоратися з навантаженням.

«Зараз, в ці хвилини енергетики вже відновлюють об’єкти, вже працюють над ремонтами, щоб забезпечити постачання. Ще раз скажу: ситуація серйозна, головне завдання «Укренерго» на цю хвилину: зберегти керованість енергосистеми. Саме для цього застосовуються аварійні відключення. Якщо ми запроваджуємо відключення – значить система все ще керована. Від чого ми захищаємо всіх – від колапсу енергосистеми, на який сподівається ворог», – додав він.

Голова «Укренерго» зазначив, що «зі зрозумілих причин» не наводить деталей руйнувань, але наголосив, що енергетики будуть відновлювати живлення «настільки швидко, наскільки дозволяють сили».

Дивитись повну версію