Росіяни продовжують вести обстріли з Кінбурнської коси, підтягуючи туди додаткові сили, — Гуменюк

10:55, 20 січня, 2023

Українська артилерія завдає ударів по російських військах на півдні, змушуючи їх маневрувати, водночас Росія веде обстріли Миколаївської області з Кінбурнської коси, підтягуючи туди додаткові сили.

Про це в ефірі телемарафону на Суспільному розповіла Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Сил охорони та оборони «Південь».

За словами посадовиці, на суходолі на півдні в цілому ситуація стабілізується, однак залишається складною.

— Ворог ще має можливість обстрілювати деокуповані території, а також мирні території. Але вже, наприклад, ця ніч для Нікопольщини, яка зазвичай потерпає від такого терору, минула спокійно. І це не може не радувати. Це може свідчити про те, що ворог перегруповує свої підрозділи, своє озброєння, зокрема, і на Запорізькому напрямку, — зазначила вона.

Наталія Гуменюк заявила, що удари української артилерії змушують російських військових переміщуватись.

— Ми спостерігаємо, що вони маневрують, вишукують місця, де їм буде відносно безпечно, оскільки наша бойова робота точкова — ми пам’ятаємо там про наявність мирного населення і не б’ємо абсолютним вогнем по всій території — але досить результативна. Ті місця, які вони обирають для дислокації, нам відомі, і ми їх відпрацьовуємо. Я думаю, що зведення Генерального штабу це сьогодні красномовно покажуть, — розповіла посадовиця.

За її словами, при цьому РФ обстрілює українські позиції з Кінбурнської коси.

— Продовжуємо бойову роботу. Є ще здобутки, ми їх дорозвідуємо. Ворог намагається підтягувати туди сили (на Кінбурнську косу — ред.) для того, щоб продовжувати обстрілювати мирні населені пункти і руйнувати портову інфраструктуру Очаківщини, — пояснила Гуменюк.

Вона додала, що поки що Сили оборони не мають контролю над косою, оскільки росіяни мають сухопутний коридор, який дозволяє перекидати туди додаткові сили.

 — Ми продовжуємо методично працювати, нагадуємо, що намагаємось тримати потужний вогневий контроль над цією ділянкою місцевості. Але говорити про абсолютне видворення ворога ще зарано, оскільки вони мають туди коридор суходолом, з якого можуть підтягувати з лівобережної, ще не деокупованої території Херсонщини додаткові сили. Вони намагаються це робити, коли затягують туди РСЗВ для того, щоб потім гатити по населених пунктах, — розповіла речниця.

 Раніше повідомлялося, що у четвер, 19 січня, удару було завдано по території Очаківської громади.

10:55, 20 січня, 2023
View full version