Як стрес впливає на нас та чи потрібно йти до психолога?

Стресові переживання — це нормальна частина нашого життя, а реакція на стрес є механізмом виживання, який змушує нас реагувати на загрози. Стрес може бути коротким, ситуативним і позитивним фактором, що мотивує, підвищує продуктивність, але якщо його переживати протягом тривалого періоду часу, він може стати хронічним стресом, що негативно впливає на здоров’я та самопочуття.

Кожен українець з початком повномасштабного вторгнення Росії до України відчув на собі вплив негативного стресу, якого неможливо позбутися або уникнути. Адже війна, це, беззаперечно, великий стрес для людини. 

Для багатьох такий стрес став тривалим або хронічним, а це безпосередньо впливає на наше фізичне та психічне здоров’я. 

Найчастіше через стрес людина може відчути головний біль, мати прискорене дихання, або, наприклад, відчуття нудоти. Дуже часто саме через стрес з’являється біль у шлунку. Він може стати причиною розладів харчової поведінки. Адже усім знайома фраза про «заїдання стресу»? Під час стресу люди можуть їсти набагато більше або менше, ніж зазвичай. 

Стрес може стати каталізатором поганих звичок — люди часто збільшують вживання алкоголю або тютюну.

Усі це сигнали, за допомогою яких організм нам підказує, що людині потрібна допомога. Але часто, не розібравшись із першопричиною фізичного болю людина звертається до терапевта, який призначає лікування, у тому числі і ліки для профілактики стресових станів.

Але неможна забувати про наше психічне здоров’я. Треба вчитися справлятися зі стресом та консультуватися зі спеціалістами. Кваліфікований психолог може допомогти вам визначити проблеми та стресори, які впливають на ваше повсякденне життя і знайти способи, які допоможуть вам покращити своє загальне фізичне та психічне самопочуття. 

У Миколаєві та Миколаївській області діє «Центр психічного здоров’я», де абсолютно безкоштовно та конфіденційно можна отримати консультацію фахівця. Під час консультування важливим є спільна робота психолога і клієнта, спрямована на, створення сприятливих умов для нівелювання наслідків військових дій і позитивних змін, подальшого розвитку. Також основною метою консультування є покращення якості життя людини.

Центр психологічного здоров'я окрім Миколаєва працює також у Вознесенську, Южноукраїнську та Первомайську.

Звернутися можна за номерами:

  • Миколаїв +380983252742, +380668879534
  • Южноукраїнськ +380975580020
  • Вознесенськ +380975580020
  • Первомайськ +380687135050.

Телеграм-канал  

Фейсбук-сторінка

Центр Психічного Здоров'я в Миколаєві та регіоні реалізує ГО «Підтримка психічного здоров'я – асоціація фахівців у галузі психічного здоров'я» в рамках проекту «Психічне здоров'я та психосоціальна підтримка постраждалих від конфлікту в Україні» за сприяння Міністерства закордонних справ Німеччини, Malteser International та Мальтійської служби допомоги Україна - Львів.

Дивитись повну версію