Два українські фільми отримали нагороди на «Берлінале»

Українські фільми «Це побачення» та «Прокидаючись у тиші» здобули нагороди на Берлінському міжнародному кінофестивалі («Берлінале»).

Про це повідомляє Держкіно.

«Прокидаючись у тиші»

Українсько-німецький документальний фільм «Прокидаючись у тиші» режисерів Міли Жлуктенко й Даніеля Асаді Фаезі отримав спеціальну нагороду за найкращий короткометражний фільм у програмі Generation Kplus. Також фільму виділили 2,5 тисячі євро від німецької благодійної організації для дітей Deutsches Kinderhilfswerk.

У стрічці розповідають про те, як одного літнього дня діти-біженці з України в колишній німецькій казармі знайшли військові символи часів Другої світової війни. Атрибути минулого в іграх маленьких героїв переплітаються з геть недитячим реальним досвідом. На тротуарі вони пишуть: «Путін, перестань убивати людей».

Журі «Берлінале» пояснили своє рішення тим, що хотіли присудити приз фільму, який «пропонує ніжний погляд на щоденні ритми зламаного дитинства».

— Легка інтимність цього фільму є свідком тривалої радості, сили та невинності на тлі глибокої втрати. Ми були зворушені впевненим підходом фільму. Він потужно пробуджує відчуття місця та історії, оскільки пропонує важливий знімок актуального сьогодення, – йдеться у стейтменті журі.

«Це побачення»

А ось короткометражний фільм «Це побачення» режисерки Надії Парфан отримав спеціальну відзнаку міжнародного журі. Це нарис воєнного Києва, у якому, попри драматичні події, триває життя. 5-хвилинну короткометражку знято одним кадром.

Члени журі кінофестивалю порівняли цю стрічку з однойменним короткометражним фільмом Клода Лелуша. Однак вони зазначають, що режисерці вдалося перетворити французьку історію «на щось складніше, де нагальність має причини».

— Замість паризьких парків ми бачимо імпровізовані металеві гаражі. Армійські блокпости займають місце Тріумфальної арки. Французькі готелі замінені покинутими будівлями, а церква, оточена гарматами, замінила Базиліку Сакре-Кер, – йдеться у стейтменті журі.

Нагадаємо, що 7 лютого в Україні відбулася прем’єра документального фільму про культурний код жителів східних регіонів. Стрічка під назвою «Культурний код України: Схід» стане частиною циклу дослідження загальнонаціонального проєкту. 

Дивитись повну версію