Українська Гарбузинка мені ближче за Арбузинку, — Кремінь на прикладі Миколаївщини пояснив значення закону про заборону пропаганди російської імперської політики

Президент України Володимир Зеленський підписав два закони, які встановлюють заборону на поширення символіки російської імперської політики на всій території України.

Про їх важливість для України, а зокрема й Миколаївської області розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

За його словами, нові закони покликані впорядкувати та викорінити зросійщення географічних назв населених пунктів  України.

— Президент України В. Зеленський підписав два важливих закони, які сприятимуть утвердженню української мови та ідентичності. Зокрема, щодо деколонізації топонімії та впорядкування використання географічних назв у населених пунктах України (№7253) та приведення у відповідність до мовного Закону виконання умови щодо володіння державною мовою деякими категоріями осіб (№7606), – написав Тарас Кремінь.

Зокрема, омбудсмен навів для прикладу ряд населених пунктів Миколаївської області, які на його думку, відповідно до законів мають бути перейменовані.

— Це сприятиме очищенню від символів радянщини та насильного зросійщення українських топонімів. Серед таких, на мою думку, Южноукраїнськ, Южне, Луч, Надєждовка, Переводчикове тощо, і було б непогано Первомайськ з кількома Первомайськими тощо. Українська Гарбузинка мені ближче за усічену в 1970-ті Арбузинку, як і козацькі Богопіль, Голта, Орлик, Гард, Соколи тощо. Приведення у відповідність назв населених пунктів до правопису, стандартів державної мови та вимог мовного Закону - обов’язок місцевої влади, – наголосив Тарас Кремінь.

У своєму дописі в Facebook мовний омбудсмен додав приклади заголовків у ЗМІ 2021 року, як реакцію на заклики до зменшення русифікації географічних назв.

Нагадаємо,  депутати Миколаївської міськради 23 лютого підтримали міську програму «Розвитку і функціонування української мови» на 2023-2025 роки ініційовану Тарасом Кремінем. Міська програма включатиме питання, що стосуються освіти, культури, а також діяльності окремих підрозділів Миколаївської міської ради.

Дивитись повну версію