У Миколаєві ввели нові обмеження на час війни: жодних феєрверків і їзди без глушників

Миколаївська міська рада ухвалила рішення щодо введення додаткових обмежень на час воєнного стану. Зокрема, заборонили запускати феєрверки та їздити на транспортних засобах, що створюють надмірний рівень шуму.

Відповідний проєкт рішення одностайно підтримали депутати на сесії 7 вересня, пишуть «НикВести».  

— Це рішення вже викликало велике обговорення у суспільстві. І власне заяву деяких людей, що це неможливо виконати. Цей проєкт рішення взятий з рішення Сумської міської ради. Ми подивимося, як там це рішення виконується, як працюють відповідні органи, і як працюють в місті Миколаєві, — сказав Олександр Сєнкевич.

У проєкті рішення також був пункт про заборону роботи інструментів з двигунами внутрішнього згоряння під час повітряних тривог. Депутат Максим Коваленко запропонував виключити його.

— Не слід щось там видумувати. Бо повітряна тривога у нас буває кілька разі на день і триває годинами. А це може зупинити роботу комунальних підприємств, які прибирають, проводять очистку від трави, косять траву, пиляють дерева і так далі. І, наприклад, генератори, які також мають двигуни внутрішнього згоряння. Наприклад, у нас не буде електрики, люди включатимуть генератори, а це буде суперечити рішенню міської ради, — сказав Максим Коваленко.

Також він запропонував додати у проєкт рішення рекомендацію правоохоронцям затримувати транспортні засоби водіїв-порушників і відвозити їх на спеціальні стоянки.

Представник юридичного департаменту міської ради Євген Юзвак повідомив, що у департаменту є зауваження до проєкту рішення. За його словами, він має ознаки регуляторного акту і треба дотриматися певної процедури його прийняття. Не проходження такої процедури може призвести до скасування рішення у судовому порядку. Також він додав, що, згідно з законодавством, подібні обмеження повинні бути відображені у спеціальному рішенні, що затверджує правила дотримання тиші у населеному пункті.

Депутат міської ради, юрист Євген Павлович на сесії відреагував на заяву начальника патрульної поліції області Віталія Даніли, який вважає, що у правоохоронців немає правових підстав, за якими вони можуть забороняти такі автомобілі чи притягати водіїв до відповідальності.

— Я вважаю, що ця інформація не відповідає дійсності, оскільки у нас є профільний закон «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення».  Є стаття 24, яка прямо визначає, що місцеві ради затверджують правила додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях. Наступний пункт визначає, що органи виконавчої влади, місцевого самоврядування забезпечують контроль за додержанням, — сказав він.

Євгенійій Павлович додав, що є наказ МОЗ, яким затверджені допустимі рівні шуму. І є санкція за невиконання цих норм — стаття 182 Адмінкодексу щодо захисту населення від надмірного рівня шуму.

Крім того, за його словами, усі транспортні засоби проходять техогляд, під час якого на них мають бути глушники. Якщо ж містом їздить авто чи мотоцикл без глушника — це означає, що він технічно несправний, а тому у поліцейських є всі підстави зупинити його, зробити зауваження, застосувати штрафні санкції чи забрати транспорт на техобстеження.

Євгеній Павлович також сказав, що Віталій Даніла заявляв про відсутність у поліцейських приладів для заміру шуму. Депутат нагадав, що міська рада неодноразово спрямовувала бюджетні кошти на допомогу патрульній поліції і там ні разу не казали, що в них немає такого обладнання.

— Гадаю, якщо у патрульній поліції відсутнє фінансування для придбання необхідного обладнання, після звернення до нас, ми однозначно розглянемо це питання і буде позитивне рішення, — сказав Євгеній Павлович.

В результаті депутати одностайно підтримали введення нових обмежень, виключивши пункт про інструменти з двигунами.

Отже, на період дії воєнного стану на території Миколаєва заборонили:

  • експлуатацію автомобілів, мотоциклів, мопедів, моторолерів, скутерів та інших без шумопоглинача та тих, які утворюють надмірний рівень шуму;
  • проведення мото-, автофестів, влаштування інших видів групової їзди на мотоциклах, скутерах, мопедах, автомобілях;
  • під час повітряної тривоги роботу мотокіс, бензопил, інших інструментів з двигунами внутрішнього згорання;
  • трансляцію, відтворення аудіо- та відеопродукції розважального характеру з рівнем шуму, що перевищує установлені санітарні норми у місцях загального користування, у тому числі, але не виключно, у транспортних засобах, на літніх майданчиках, у закладах ресторанного господарства тощо, а також на територіях (земельних ділянках), які не є місцями загального користування.

Забезпечити виконання даного рішення на території міста має управління патрульної поліції. Контроль за виконанням покладений на депутатську комісію з питань ЖКГ та заступника мера Юрія Андрієнка.

Раніше на дорогах Миколаєва через спеку в денний час заборонили рух вантажівок. Контролювати рух транспорту має обласне управління патрульної поліції спільно з управлінням Укртрансбезпеки в Миколаївській області. Однак пропускний режим в'їзду до міста так і не запрацював.

Віталій Даніла розповів, що під час денної спеки фури не можуть залишити на в’їзді до міста, зокрема, через відсутність відстійників і укриттів, оскільки існує загроза обстрілів.

Народний депутат України від партії «Слуга народу» Ігор Негулевський розповів, що в Києві правоохоронним органам вдалось за тиждень відпрацювати випадки використання транспортних засобів без глушника під час дії воєнного стану.

А очільниця фракції «Європейська солідарність» в Миколаївській міській раді Олена Кісельова вважає неефективним проєкт рішення міськради щодо введення заборони на використання транспортних засобів без глушника.

Дивитись повну версію