Скорочення відділень ЛШМД будуть затверджувати депутати, — віцемер Миколаєва

10:36, 10 жовтня, 2023

Комісія з перевірки медзакладів, яка працювала у лікарні швидкої медичної допомоги Миколаєва, дійшла висновку, що там необхідно проводити реформування та скорочувати відділення. Ці питання розглядатимуть на комісіях Миколаївської міськради та з керівництвом лікарні.

Про це розповів заступник Миколаївського міського голови Анатолій Петров в інтерв’ю ТРК «МАРТ».

«Я дивився акт цієї перевірки. Дійшли консенсусу, що необхідно реформувати мережу відділень по ЛШМД. Це питання буде розглядатися у присутності мера Олександра Федоровича. Це питання ми винесемо на комісії Миколаївської міськради. Будемо працювати із адміністрацією лікарні швидкої медичної допомоги. Ми створимо умови, щоб мережа була спроможна і могли самі себе забезпечити хоча б заробітною платою», — розповів Анатолій Петров.

За його словами, розгляд питання не можна затягувати, «щоб до нового року вийти на якийсь результат.

«Будь-яке реформування призведе до руху людей. Тобто, якщо два хірургічних відділення і буде прийнято рішення створювати одне, то необхідний юридичний процес. Відповідно до трудового законодавства, ми маємо попередити людей, перевести людей. З двох відділень створити одне. Цей мінімум два місяці. Якщо ми хочемо до нового року, то необхідно вже зараз працювати, щоб до нового року вийти на якийсь результат», — додав Анатолій Петров.

Як відомо, 19 вересня вийшов черговий наказ про скорочення штату співробітників ЛШМД через скорочення фінансування закладу Нацслужбою здоровʼя України. 

Начальниця управління охорони здоров’я Миколаївської міської ради Ірина Шамрай, коментуючи наказ про скорочення ставок лікарів та медсестер у Лікарні швидкої медичнох допомоги (ЛШМД), заявила, що у випадку, якщо під скорочення підпадуть лікарі — їх переведуть на роботу до інших лікувальних закладів Миколаєва.

Після цього в ході сесії Миколаївської міської ради  мер Олександр Сєнкевич заявив, що в бюджет Миколаєва до кінця 2023 року закладено кошти на виплату заробітних плат працівникам лікарні швидкої медичної допомоги. 

В свою чергу очільник Миколаївської облради Антон Табунщик розповів, що комісія з перевірки медзакладів, яку він очолює, дійшла висновків щодо незадовільної роботи деяких головних лікарів.

Нагадаємо, раніше завідувач хірургічного відділення №2 лікарні швидкої медичної допомоги Ігор Головін на порівнянні двох закладів показав різницю між кількістю пролікованих пацієнтів та заробітною платнею медиків.

Як відомо, 31 березня 2023 року було аналогічне скорочення лікарів та медсестер, проте головний лікар Олександр Демʼянов та заступник голови Миколаївської ОВА Юрій Гранатуров стверджували, що воно торкнеться виключно пустих вакансій

Реагуючи на цю публікацію, посадовці почали масово заявляти, що це рішення не вплине на працюючих лікарів, оскільки стосується лише вакансій. Водночас в управлінні охорони здоров'я запевнили, що скорочення не вплине на якість обслуговування, а воєнний губернатор пояснив це реформами в медицині. 

Однак «НикВести» провели власне розслідування та зʼясували, що такі запевняння виявились неправдою. Виявилося, що перед колективом лікарні постав вибір: скорочувати лікарів або зменшувати заробітну плату. Таким чином медперсонал лікарні, що цілодобово лікував важкопоранених людей у перші місяці війни, змушений був погодитися на скорочення зарплат на 25%. Таке скорочення створює низку проблем, зокрема у нейрохірургії залишилося працювати 6 нейрохірургів з 12. При цьому не всі з них мають право самостійно оперувати.

Однак у квітні стало відомо, що в Миколаївській лікарні швидкої медичної допомоги скасували накази про перехід хірургів на 0,75 ставки.

Пізніше в лікарні вирішили об'єднати два хірургічні відділення. Завідувач хірургічного відділення №2 ЛШМД Ігор Головін вважає, що у випадку об’єднання двох хірургічних відділень лікарні швидкої медичної допомоги у Миколаєві є ризик затримки оперативних хірургічних втручань.

Неналежний стан лікарень 

Нагадаємо, що після критики президента Володимира Зеленського відносно стану палат в Миколаївській обласній дитячій лікарні почали ремонт хірургічного відділення та встановили у восьми палатах кондиціонери.

Після цього випадку голова Миколаївської ОВА Віталій Кім звернув увагу на низьку швидкість роботи тимчасової комісії облради з питань перевірки медзакладів. Він також закликав миколаївців надсилати скарги та пропозиції щодо змін в медичній системі на електронну пошту, щоб ці звернення розглянула відповідна група. Після анонімних скарг Віталій Кім анонсував звільнення головних лікарів медзакладів у разі, якщо він впевниться в їх некомпетентності.

Корупція у лікарнях

Вдруге очільник ОВА загадав цю ситуацію через місяць та ще раз анонсував кадрові зміни. Причиною цьому стала інша ситуація у медичній галузі області: правоохоронці викрили масштабну схему заробітку на ухилянтах в Миколаївській обласній психлікарні.

Після цього суд обрав запобіжний захід поліцейському, який відповідав за пошук ухилянтів. Однак досі не відбулося вручення підозри та вибір запобіжного заходу медикам, що брали участь у схемі незаконного заробітку, зокерма головному лікарю Віктору Тарану.

Реагуючи на цю ситуацію голови Миколаївської ОВА з питань медичної галузі Юрій Гранатуров заявив, що викрита схема в обласному центрі психічного здоров’я — поодинокий випадок в медичній сфері регіону. Він вважає, що управління охорони здоров’я ОВА не несе відповідальність за діяльність головного лікаря.

Водночас Юрій Гранатуров повідомив, що ДБР проведе додаткову перевірку у обласному центрі психічного здоров’я, щоб з’ясувати, чи причетні інші лікарі до корупційної схеми заробітку на ухилянтах.

Пізніше стало відомо, що виконуючий обов’язки директора Миколаївського обласного центру психічного здоров’я Віктор Таран, який за даними ДБР організував схему з виготовляння довідок для ухилянтів, залишиться на посаді.

10:36, 10 жовтня, 2023
View full version