Миколаївцям нарахували майже ₴1 млн компенсацій за програмою «єВідновлення» за вересень

17:48, 10 жовтня, 2023

У Миколаєві продовжується обробка заяв на отримання компенсацій за пошкоджене майно. Станом на жовтень кількість поданих заяв сягнула 1638, з яких 685 вже відпрацьовані.

Про це в ході брифінгу розповів заступник директора департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради Ігор Набатов, пишуть «НикВести».

В департаменті пояснили, з 685 рішень 324 — рішення про відмову. Це пов'язано з пошкодженнями місць загального користування.

При цьому, сума компенсацій, нарахованих за 362 позитивних рішення, складає 12 мільйонів 607 тисяч гривень.

— Я казав вже, що буде велика кількість відмов, пов'язана з тим, що сама постанова передбачає, що об'єкти, де є пошкодження місць загального користування, на жаль, комісія має прийняти рішення про відмову. Тому станом на зараз з 685 рішень 324 — це рішення про відмову, 362 рішення за. Загальна сума компенсацій, яка нарахована по 362 рішенням, складає 12 мільйонів 607 тисяч гривень. Вже нараховано 5 мільйонів 162 тисячі, інші на різних стадіях обробки, — розповів Ігор Набатов.

Наразі 579 заявок призупинені з різних причин, а 374 знаходяться в процесі обробки. 

— Це відбувається з різних причин, як правило, заявники або не присутні у Миколаєві і не можуть надати доступ для обстеження, або не дали згоду співвласників. Ще 374 в процесі. З 324 відмов кількість відмов саме з пошкодженими місцями загального користування в нас 221 відмова, але ми зазначаємо, що ця відмова не остаточна. Через деякий час люди можуть знову подати заяву на отримання компенсацій, коли місця загального користування будуть відновлені у відповідних будинках. На сьогодні кількість адрес з 1638 заявах складає 919, це і приватні житлові будинки 353 і багатоквартирні 566, з них 119 мали пошкодження, які надавали можливість задовольняти заяви з «єВідновлення», тобто пошкоджені покрівлі, конструктив будинку. Інші 447 це пошкодження вікон. Зі 119 об'єктів, пошкоджених значним чином, в рамках адрес по «єВідновленню» 47 вже відновлені, — додав Ігор Набатов.

Заступник директора департаменту Артем Сапожник пояснив, що інші 72 об'єкти наразі на стадії пошуку підрядної організації або укладання договору.

— У нас 72 об'єкти в рамках програми «єВідновлення», з них 20 знаходяться на стадії пошуку підрядної організації або укладання договору. Сюди ж ми включаємо і ті об'єкти, по яким в нас проводяться відповідні процедурні закупівлі підрядної організації, відпрацювання кошторисних документів, і ті об'єкти, по яким договори будуть заключені. До цих 20 сюди ж входять 29 об'єктів, які потребують здійснення технічних об'єктів. Найближчим часом ми оголосимо процедуру закупівлі технічних обстежень на 11 об'єктів, — розповів він.

Під час брифінгу також мова йшла і про рішення щодо демонтажу. Ігор Набатов підкреслив, що для йього необхідно провести техобстеження, отримати погодження регіональної комісії ТБНС та виконавчого комітету.

— Рішення про демонтаж не є швидким. Щоб прийняти його, треба пройти три стадії: проведення технічного обстеження, погодження регіональною комісією ТБНС і прийняття рішення виконавчого комітету про затвердження відповідних об'єктів, які потребують демонтажу частково або повного, — додав він.

Станом на сьогодні на частковий або повний демонтаж виконкомом погоджено 11 адрес.

Нагадаємо, що Миколаївщина — у пʼятірці областей-лідерів, де заявок за програмою «єВідновленя» подали найбільше — 1555. Однак область має найменші показники розгляду цих заявок. Тому Міністерство відновлення закликало миколаївські комісії пришвидшити їх опрацювання: «Від цього залежить можливість власників в найкоротші терміни отримати допомогу для відновлення житла до осінньо-зимових холодів».

Наразі в Миколаївській області працюють вже 30 комісій з відновлення пошкодженого за час повномасштабного вторгнення житла за програмою «єВідновлення».

17:48, 10 жовтня, 2023
View full version