Безпечний Миколаїв: в двох районах міста до кінця року мають встановити близько 150 камер

У Миколаєві цього року планують завершити першу чергу впровадження системи «Безпечне місто», на вулицях двох районів з’явиться додатково близько 150 камер.

Про це розповів начальник відділу стандартизації та впровадження електронного врядування Миколаївської міської ради Дмитро Канарський в інтерв’ю ТРК «МАРТ».

За його словами, під час війни робота над створенням системи відеоспостереження по місту не припинялася. Обстріли міста не завдали значних пошкоджень камерам.

— Специфіка прильотів була така, що страждали кабелі та електроживлення, — зазначив Дмитро Канарський.

Нагадаємо, Миколаївська міська рада обрала компанію, яка займатиметься будівництвом системи відеоспостереження та аналітики «Безпечне місто» за 67,4 мільйонів гривень. Камерами планують облаштувати у різних районах міста. Дмитро Канарський зазначив, що зараз впроваджують першу чергу у Центральному та Заводському районах. У пріоритеті — встановлення камер фіксації автомобільних номерів.

— Ми будемо діяти чотирма чергами. Кожна черга — це близько 90 точок по місту, сумарно на цих точках виходить десь 150 камер. Це тільки одна черга, а їх чотири. Цього року ми хочемо зробити першу чергу і зараз цим займаємося. І оцих десь 150 камер з’явиться по місту — це Центральний, Заводський райони. Основний наголос буде на номерні камери, тобто ті камери, за допомогою яких можна буде розпізнавати автотранспортні засоби за реєстраційними знаками, кольором та типом, за якими їх розпізнає спеціальна система, — розповів він.

Також Дмитро Канарський зазначив, що до системи відеоспостереження підключають і приватні камери.

— Приватні камери, які були підключені до системи, вони і залишились, деякі додалися до системи під час війни. Ми їх додаємо таким чином, щоб було безпечно. Наша основа — обладнання, дозволяє підключити досить багато камер. Вона гнучка, тому що ми використовуємо мережі операторів іншого ринку і ми у них купуємо послугу. У нас немає свого покриття, але ми можемо використати так званий «транспорт» у одного із великих провайдерів міста і підключатись швидко у будь-якому місці, — додав він.

Нагадаємо, що у Миколаєві камерами планують облаштувати 270 ділянок у різних районах міста:

  • І черга — Центральна частина міста. Там облаштують 88 ділянок відеонагляду, на яких буде встановлено 86 камер фіксації автомобільних номерів та 52 оглядових камер.
  • ІІ черга будівництва — Херсонське шосе/Соляні. Це також 88 ділянок, на яких буде встановлено 91 камер фіксації державних номерних знаків та 38 оглядових камер.
  • ІІІ черга будівництва — Погранична/проспект Богоявленський, що включатиме 54 ділянки відеонагляду з 97 камерами фіксації державних номерних знаків;
  • ІV черга — Старий центр/Космонавтів: 40 ділянок відеонагляду, на яких буде встановлено 93 камери фіксації державних номерних знаків та 5 оглядових камер.

Також нагадаємо, що раніше виконкомом був проведений тендер на закупівлю пересувного контейнера для дата-центру за 16,2 мільйона гривень. За словами посадовця, мобільний дата-центр повинен стати ядром розміщення міських інформаційних систем, що охоплює не тільки «Безпечне місто». Таким чином система міського відеоспостереження може стати одним із інформаційних компонентів, які займуть своє місце у мобільному дата-центрі.

Дивитись повну версію