«Безпечний Миколаїв» за ₴67,4 млн втілюватиме компанія, власник якої раніше встановлював камери без договору

Ілюстраційне фото

Миколаївська міська рада обрала компанію, яка займатиметься будівництвом системи відеоспостереження та аналітики «Безпечне місто» за 67,4 мільйона гривень.

Про це свідчать дані системи публічних закупівель ProZorro, пишуть «НикВести».

Виконавчий комітет Миколаївської міської ради провів тендер на «Нове будівництво інформаційно-телекомунікаційної системи відеоспостереження та відео аналітики «Безпечне місто Миколаїв». Стартова ціна робіт становила 70 мільйонів 320 тисяч 135 гривень.

Було подано лише одну пропозицію від ТОВ «КОНУС-ВІДЕО», яке і обрали переможцем. Підприємство знизило вартість робіт до 67 мільйонів 456 тисяч 707 гривень. Наразі триває процес підписання договору. Всі роботи розділено на чотири черги, які триватимуть до кінця 2025 року.

Костянтин Іващенко. Архівне фото НикВести

Зазначимо, що власником компанії «КОНУС-ВІДЕО» є Костянтин Іващенко. Саме він був у числі громадських діячів, які у квітні 2015 року розкритикували запропонований мерією на чолі з Юрієм Гранатуровим проєкт «Безпечне місто».

Вже в травні 2015 року повідомлялося, що міська влада відмовилася від впровадження системи відеоспостереження та скасувала тендер на закупівлю обладнання, робіт та послуг із капітального ремонту системи «Безпечне місто». Однак пізніше з’ясувалося, що камери все ж встановлюються, але договір із виконавцем робіт залишався не укладеним. Саме компанія Костянтина Іващенка  «Конус Україна» стала підрядником із встановлення камер без тендера і без відповідного договору.

Докладніше про порушення, з якими відбувався процес встановлення камер відеоспостереження під контролем політично та особисто зацікавлених громадських діячів, можна прочитати у блозі журналістки Катерини Середи «Як (не) треба робити відеоспостереження».

У 2017 році і поліція, і прокуратура заявляли про неефективність роботи цих камер, погану якість зображення з них, а також відсутність системи зберігання відеозаписів.

Раніше Миколаївський міський голова Олександр Сенкевич заявив, що система «Безпечне місто», в рамках якої у місті 5 років тому було встановлено 50 камер зовнішнього відеоспостереження, морально застаріла, оскільки якість камер відповідає нинішнім вимогам.

Також повідомлялося, що Миколаїв виявився найгіршим містом в Україні за якістю зовнішнього відеоспостереження, про що заявив заступник начальника Головного управління Національної поліції України в Миколаївській області Максим Ахрамєєв.

У листопаді 2021 року повідомлялося, що  до кінця року у Миколаєві розроблять проект інформаційно-телекомунікаційної системи відеоспостереження та відеоаналітики «Безпечне місто». Тоді виконавчий комітет Миколаївської міської ради оголосив торги на закупівлю 89 комплектів вуличних відеокамер. Орієнтовна вартість комплектів – 3 мільйони 685 тисяч гривень. Ці камери планували встановити у 2022 році. 

Також у 2022 році повідомляли, що  в Миколаєві для системи «Безпечне місто» планували придбати 220 камер зовнішнього спостереження, щоб розмістити на 176 точках міста.

У бюджеті Миколаєва-2022 було зазначено, що проєкт діятиме до кінця 2022-го, а загальна сума тоді становила 6,5 мільйонів гривень. 

У квітні 2023 року стало відомо, що вартість проєкту облаштування системи відеоспостереження та аналітики «Безпечне місто» у Миколаєві збільшили до 54 мільйонів гривень. А вже у липні 2023 року Виконавчий комітет Миколаївської міськради оголосив тендер на будівництво системи відеоспостереження та аналітики «Безпечне місто» за 70,3 мільйона гривень. Таким чином, його вартість збільшилася на 16 мільйонів.

Фінансування робіт розділено на три роки. У 2023 на роботи профінансують  19 мільйонів 896 тисяч 205 гривень. У 2024 році витратять 33 мільйони 822 тисячі 477 гривень.  А у 2025 році сума фінансування складе 16 мільйонів 601 тисяч 453 гривні.

Як раніше повідомлялося, мова йде про будівництво системи відеомоніторингу по всьому Миколаєву шляхом прокладання волоконно-оптичних ліній зв’язку та встановлення обладнання на 270 ділянках у різних районах.

  • І черга — Центральна частина міста. Там облаштують 88 ділянок відеонагляду, на яких буде встановлено 86 камер фіксації автомобільних номерів та 52 оглядових камер.
  • ІІ черга будівництва — Херсонське шосе/Соляні. Це також 88 ділянок, на яких буде встановлено 91 камер фіксації державних номерних знаків та 38 оглядових камер.
  • ІІІ черга будівництва — Погранична/проспект Богоявленський, що включатиме 54 ділянки відеонагляду з 97 камерами фіксації державних номерних знаків;
  • ІV черга — Старий центр/Космонавтів: 40 ділянок відеонагляду, на яких буде встановлено 93 камер фіксації державних номерних знаків та 5 оглядових камер.

Також нагадаємо, що раніше виконкомом був проведений тендер на закупівлю пересувного контейнера для дата-центру за 16,2 мільйона гривень. За словами посадовця, мобільний дата-центр повинен стати ядром розміщення міських інформаційних систем, що охоплює не тільки «Безпечне місто». Таким чином система міського відеоспостереження може стати одним із інформаційних компонентів, які займуть своє місце у мобільному дата-центрі.

Дивитись повну версію