У ДЖКГ Миколаєва не знають, як вирішувати проблему з відмовою жителів у зносі зруйнованих будинків

У Миколаєві через відмову власників квартир гальмується процес демонтажу зруйнованих під’їздів у будинках по вулиці Погранична, 43 та Крилова, 54.

Про це розповів перший заступник начальника департаменту ЖКГ Ігор Набатов в інтерв’ю ТРК «МАРТ».

Він розповів, що наразі не можуть вирішити колізію, яка виникла у питаннях знесення, або часткового демонтажу будинків у місті. Спірна ситуація щодо будинку по Крилова, 54. З однієї сторони є технічний висновок, що необхідно демонтувати 7-й під’їзд будинку, але мешканці виступили проти. Тому зараз не можуть вирішити, як діяти далі.

— Люди самостійно не замовляли технічне обстеження. Вони ознайомились з технічним обстеженням, яке було замовлено департаментом ЖКГ і фактично вони з ним не згодні. При цьому немає замовлення нового технічного обстеження з боку співвласників. Є просто незгода з результатами. Дискусія розпочалася більше не з того, що їх не задовольняє технічне обстеження, а більше через те, що ми не можемо реалізувати висновки, які закладені у технічному обстеженні у зв’язку з колізією  законодавстві. Питання не рушиться далі. Плануємо найближчим часом знову звернутися до міністерства, тому що вже пройшло два місяці…Люди по Крилова, 54, організувалися і надали департаменту відповідні відмови від демонтажу. Потім ще додалось відмов. Люди категорично проти, щоб відбувався демонтаж 7-го під’їзду. Фактично на сьогодні це глухий кут, доки не буде відповіді від міністерства, — розповів Ігор Набатов.

Така ж ситуація по Пограничній, 43. Від власників квартир, які планувалося знести, надійшли відмови.

За словами Ігора Набатова, ці відмови не дозволяють власникам пошкодженого житла отримати компенсації. Він зазначив, що питання урегулюють видачею житлових сертифікатів тим власникам, хто фактично погодився на демонтаж.

— По Пограничній, 43, така ж сама ситуація. Відмов менше, але вони є. Це нам гальмує процес, тому що неможливо демонтувати всі, крім двох-трьох квартир. Ми зараз опрацьовуємо варіант з міністерством, щоб компенсувати за житло людям, які фактично погодились на демонтаж в рамках 60-ї постанови, тобто сертифікати. Щоб рухатись таким чином, щоб факт демонтажу нас не гальмував. Є потрапляння, є технічний висновок і є розуміння того, що люди мають право отримати компенсацію, — додав він.

Зазначимо, що будинки по вулиці Погранична, 43, та Крилова, 54, потрапили до списку часткового демонтажу.

Також до переліку аварійно-небезпечних об’єктів, які потребують невідкладного демонтажу додано два будинки. Тепер їх шість.

Також повідомлялося, що Миколаївська міська рада розробляє механізм, який дозволить зносити пошкоджені від ворожих ударів будинки за «мовчазною згодою» співвласників.

Нагадаємо, що у Миколаєві тривають роботи з відновлення пошкоджених російськими обстрілами будинків.

Також у Миколаєві збираються за 14,7 мільйона гривень відремонтувати ще дві багатоповерхівки, які постраждали внаслідок російських обстрілів. Йдеться про будинки за адресами вулиця Вокзальна, 61, та вулиця Космонавтів,132.

Нагадаємо, що у найближчі кілька тижнів мешканці напівзруйнованого будинку по вулиці Адміральська, 32, отримають результати технічного обстеження. Вони очікують на позитивні результати, які дадуть можливість департаменту ЖКГ Миколаєва встановити над будівлею тимчасове укриття.

Дивитись повну версію