Опитування: для 58% українців боротьба з корупцією — пріоритет №1

У переважної більшості українців (90%) є запит на боротьбу з корупцією, водночас 58% громадян вважають це пріоритетом №1 для України та її майбутнього.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Соціологи запропонували українцям обрати трійку найпріоритетніших для них реформ. 90% респондентів вказали на антикорупційну, на другому та третьому місцях — реформа, пов'язана з війною (77%), судова (43%).

На запитання, які реформи дійсно просуваються в Україні, 20% опитаних сказали, що це реформи, пов'язані з війною, а 19% заявили про антикорупційну реформу.

Опитування проведене КМІС впродовж 4-20 вересня методом особистих (face-to-face) інтерв’ю з використанням планшета на замовлення Консультативної місії Європейського Союзу в Україні. Опитано 2005 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, які контролюються Урядом України (крім Херсонської і Донецької областей). Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України. Статистична похибка такої вибірки не перевищувала 3,3%.

Нагадаємо, нещодавно президент Володимир Зеленський «не під запис» попросив українські медіа до перемоги помовчати та не висвітлювати тему корупції.

Зазначимо, що після опублікування журналістського розслідування про завищені ціни на продукти для Міністерства оборони, яке включало приклад яєць за 17 гривень за штуку, Державне бюро розслідувань затримало підприємців.

23 січня міністр оборони Олексій Резніков спростував заяву про те, що забезпечення харчування військовослужбовців здійснювалося за завищеними цінами.

Проте вже 24 січня заступник Резнікова В'ячеслав Шаповалов написав заяву про звільнення. А НАБУ почало розслідування щодо закупівлі продовольства для військовослужбовців за завищеними цінами.

Через скандал у відставку подали декілька посадовців, зокрема заступник міністра оборони України В’ячеслав Шаповалов, хоча в міністерстві назвали «озвучені звинувачення необґрунтованими та безпідставними».

Після цього Олексій Резніков заявив, що президент Володимир Зеленський попросив його залишитися на своїй нинішній посаді.

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія заявив, що Резнікова «переводять» на посаду міністра стратегічної промисловості. Втім сам міністр згодом у коментарі журналістам сказав, що з ним про це розмов не вели, а якщо будуть, то він відмовиться, оскільки не має відповідної компетенції. Однак питання щодо кадрових змін у Міністерстві оборони Верховна Рада поки не розглядала.

Крім того, в інтерв'ю «НикВести» генерал-майор Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва на початку повномасштабної війни, підтримав міністра оборони Олексія Резнікова, якого звинуваючують у корупції після скандалу щодо закупівель продуктів харчування для військових за завищеними цінами. Він вважає, що міністр не міг займатись такою «єрундою».

Після ще одного корупційного скандалу, пов'язаного із закупівлею зимового одягу для військових, 4 вересня міністр оборони України Олексій Рєзніков написав заяву про відставку, наступного дня Верховна Рада його звільнила.

6 вересня депутати Верховної Ради проголосували за призначення Рустема Умєрова міністром оборони України.

Дивитись повну версію