«Позиції були добре укріплені, і противник не хотів їх покидати»: миколаївський військовий розкрив деталі операції зі звільнення Херсону

Командир зведеного підрозділу «Бузький Гард» Ілля Зелінський, який у листопаді минулого року брав участь у звільненні Херсона від російських окупантів, розкрив деталі деокупації.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню «ҐРУНТ».

Військовий, підрозділ якого воював у складі 59-ї бригади, розповідає, що наступ для них почався в кінці серпня 2022 року з надскладної «Інгулецької операції». 

— Напевне, для всіх підрозділів, які приймали активну участь, а не останні 3 дні, контрнаступ на Херсонщині навіть не в серпні почався, тому що цьому передувала «Інгулецька операція», вона була дуже складна через водну перешкоду. Бійці нашого підрозділу також приймали участь. Для нас вже, як для підрозділу, повноцінно перехід з оборони в атаку почався 29 серпня з операції в складі тактичної групи 59-ї бригади, і в принципі весь наступ і захід в Херсон ми проводили в бойових порядках бригади. Ми приймали повноцінну роль і як розвідка, як штурмові, група вогневої підтримки. І це було достатньо динамічно. Хлопці спільно зі штурмовим підрозділом змогли здійснити достатньо важкий ривок на противника в складному місці, але подальше перебудування системи ведення вогню противника дозволило швидкими ривками зламати його самооборону. Далі теж були важкі бої, але вважаю, що ключову роль зіграли бої з серпня по жовтень, коли просувались, — розповідає військовий. 

На думку Іллі Зелінського, в успішному наступі ключову роль зіграли три фактори: перерізання логістики ворога, забезпечення ЗСУ зброєю та грамотне планування операції.

— Позиційна війна складна, з перепадами настрою, перепадами динаміки на фронті. Через деякі особливості подачі інформації це сприймається, як «швидко щось взяли, клас, це певно так кайфово було і круто». Це ніфіга не так, тому що це складно та вимотує. Емоційний стан та здоров'я підхитують нормально. Щільність вогню була дуже сильна до моменту, поки не відчули нестачу провізії у противника, поки не перебили їм логістику. В нас не все гладко йшло. Були дуже складні кровопролитні бої. Легко було тільки, коли ми видихнули і зайшли в центр Херсона. Ми заходили в бойових порядках на відповідних рубежах: Молодьожне, Наддніпрянське, Антонівка, ми туди заходили. Вже потім командир дозволив нам відлучитись, поїхати і подивитися, що в Херсоні відбувається. Люди на по дорозі зустрічали. В тому емоційному стані, в якому ми заходили туди, це було зворушливо. Далі околиці міста і сам Херсон. Це був стан ейфорії, — додає він.

При відступі війська РФ залишали велику кількість боєприпасів та техніки. За словами Іллі Зелінського, знайдені трофеї в подальшому були використані в знищенні ворога. 

Не дивлячись на нинішню ситуацію, в якій звільнене місто чи не щодня піддається обстрілам росіян та несе жертви, військовий впевнений, що минулорічна операція не була проведена дарма. 

— Як можна сказати дарма? Ми звільняємо свою територію. Кожна людина, яка чекає нас на окупованій території, заслуговує на те, щоб ми її звільняли. Це наша земля, я її своєю вважаю. Якщо це наша власність, то я повинен встановити справедливість і забрати, — сказав Ілля Зелінський.

Нагадаємо, тікаючи з правого берега Херсонщини окупанти підірвали всі мости через Дніпро, котельні, вишки звʼязку і телецентр у Херсоні. Місто росіяни повністю знеструмили. Звʼязок і українське радіо туди вже повернули. Наразі військові зачищають Херсон від окупантів і шукають колаборантів.

Після того, як російські війська змушені були тікати із Херсона, вони оголосили тимчасово окупований Генічеськ «адміністративною столицею» Херсонської області.

Напередодні, 11 листопада, ЗСУ зайшли у Херсон, який був окупований з перших днів повномасштабної війни Росії проти України. У місті замайоріли українські прапори, в тому числі над будівлею ОДА.

Дивитись повну версію