«Вплив пожеж дуже потужний», — у нацпарку розповіли, що відбувається з тваринами на окупованому Кінбурні

Кінбурнська коса, окупована Миколаївська область. Уражені вогнем ділянки коси.Дикі коні на Кінбурні

Науковий співробітник національного природного парку «Білобережжя Святослава» Євген Касьянов повідомив, що ситуація на тимчасово окупованій Кінбурнській косі не є «повністю катастрофічною», але тваринам зашкодили мінування та пожежі.  

Про це йдеться у пʼятому епізоді серії подкастів «Мені болить: війна та екоцид», пишуть «НикВести».

https://embed.podcasts.apple.com/us/podcast/%D0%B5

— Я не можу відповісти, чи вся Кінбурнська коса замінована або визначити конкретну локалізацію. Але ще минулого року було дуже багато повідомлень, що коса замінована. Були дані про те, що там, на жаль, на мінах гинули цивільні люди. Також дуже часто на міни потрапляє свійська худоба та місцеве поголів'я диких коней. Тобто такі дані є. Територія, звісно, замінована. В деяких місцях це мінування може бути дуже щільним, але точні дані та цифри можуть надати вже фахівці з піротехнічної роботи, а це вже можливо лише після деокупації, — сказав Євген Касьянов.

Уражені вогнем ділянки КінбурнуУражені вогнем ділянки Кінбурну

Він також пояснив, що пожежі знищують природну кормову базу для тварин на Кінбурні, що загалом ставить їх існування під загрозу. 

— Не можу сказати, що ситуація з місцевими тваринами є повністю катастрофічною, але вплив дійсно дуже потужний — саме за рахунок пожеж та їх масштабів. Окрім дії вогню великий вплив має руйнування природної кормової бази. Тварина фактично може втекти з ураженої території, але стає питання чи зможе вона прогодуватись, — додав Євген Касьянов.

Що відбувається на Кінбурні?

Зз початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну територія Кінбурнської коси окупована російськими військовими. Власне, звідти росіяни понад рік обстрілюють Очаківську та Куцурубську громади Миколаївської області.  

Досіу Миколаївській області залишаються окупованими всього три населені пункти, які знаходяться на території Кінбурнської коси. Йдеться про такі населені пункти:

  • село Василівка. До повномасштабної війни населення становило 382 особи;
  • село Покровка. До повномасштабної війни населення становило 229 осіб;
  • село Покровське. До повномасштабної війни населення становило 177 осіб.

Наразі Сили оборони України продовжують бойову роботу по окупантах там. Зокрема, українські захисники вразили район зосередження живої сили, озброєння та техніки росіян на косі, а також знищити там російських загарбників та ворожу техніку

Нещодавно очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім заявив, що звільнення Кінбурнської коси – це питання часу, «ще й не дуже великого». Це також підтвердила спікер Сил оборони Півдня Наталія Гуменюк.

Водночас російські окупанти продовжують обстрілювати та мінувати заповідну територію Кінбурнського півострову. Майже щоденно на мінах там підриваються дикі тварини, є випадки й людських жертв. Про це йдеться у статті «НикВести» «На межі знищення: Як заповідна Кінбурнська коса потерпає від дій окупантів».

Впродовж усього часу окупації на Кінбурнській косі час від часу горять ліси. Ситуація зазвичай ускладнюється тим, що російські окупанти не дозволяли рятувальникам гасити вогонь, тому пожежі можуть тривають тижнями. Водночас, як зазначили в ОВА, Миколаївська область не може допомогти у гасінні пожеж там, оскільки усі пожежні частини та техніка, яка може туди дістатися, перебувають на окупованих територіях Херсонщини.

Через пожежі на Кінбурні під загрозою опинилися червонокнижні орхідеї, інші унікальні рослини та тварини, повідомила омбудсмен Людмила Денісова.

Після деокупації Кінбурнській косі потрібен буде час на самостійне відновлення природи, повідомили в «Білобережжя Святослава». Це відбуватиметься у період, поки триватиме розмінування заповідної території.

Як люди евакуювалися з Кінбурну?

Від початку повномасштабної війни водне сполучення між Кінбурном та Очаковом закрите. Однак у перші тижні вторгнення у людей все ж була можливість евакуюватися.  Їм у цьому власним риболовним катером допомагав миколаївець Євгеній Полтавчук. Для цього він узгодив свої дії з міською владою та військовими.

Однак згодом небезпека обстрів та мін тільки зросла, а тому продовжувати евакуацію стало неможливо. Наразі евакуюватися з Кінбурну можна лише через територію тимчасово окупованої Херсонщини. 

Дивитись повну версію